İliç'te maden ısrarı: Neyi iyileştireceksiniz?

9 işçinin ölümüne sebep olan maden faciasına ilişkin rapor yayınlayan işletmeci şirket, 'iyileştirme planı' sunulacağını yazdı. 'İyileştirilmesi' planlanan alanda 5 işçinin cesedi hala bulunamadı.

Abone ol

DUVAR - Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü liç yığınının göçmesi sonucu yaşanan faciaya ilişkin, işletmeci şirket SSR Mining bir rapor yayınladı. Şirket, 9 işçinin ölümüne sebep olan ve bu işçilerden 5'inin halen arandığı çevre faciasının yaşandığı alanda 'iyileştirme çalışması yapılacağını' yazdı. 

Sabırlı Deresi Vadisi’ne doğru akan liç atığının geçici depolama alanlarına götürüldüğünü bildiren SSR Mining, atığın tamamının 2024'ün son çeyreğinde temizlenmesinin beklendiğini belirtti.

Şirketin, yılın ikinci çeyreğinde hükümete bir 'iyileştirme planı' sunacağı ve bu planın, geçici tesislerde depolanan atık için 'kalıcı bir depolama tesisisin inşasını' içereceği belirtilen rapora göre, söz konusu kalıcı tesisin 18 ila 20 milyon ton atık depolama kapasitesi olacak. Siyanürle işlenmiş toprak yığınının kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kaldığı Çöpler Altın Madeni'nin temizlenmesi, madeni işleten şirketin yaptığı açıklamaya göre en az 250 ila 300 milyon dolara mal olacak.

'ÇALIŞMALAR 24-36 AY SÜRECEK'

Söz konusu çalışmaların 24 ile 36 ay kadar süreceğini aktaran şirket, projeyi finanse etmek için 'yeterli kredi ve nakit akışı olduğuna' işaret etti. Raporda, "Şirket, bu iyileştirme taahhütlerini finanse etmek için iyi bir konumda" denildi.

Raporda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve işletme izinleri de dahil olmak üzere gerekli tüm düzenleyici onaylar yeniden yürürlüğe girdikten sonra ise, madendeki faaliyetlerin yeniden başlayacağı belirtildi. İyileştirme planının bir parçası olarak, yığın liçi alanının kalıcı olarak kapatılacağı ve maden çalışmalarının yalnızca stoklanmış malzemeyi işleyecek olan sülfit tesisi aracılığıyla gerçekleştirileceği kaydedildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)