İliç'te son durum: 'Mücadelemiz sürüyor'
İliç’e bağlı Bağıştaş köyüne açılmak istenen taş ocağına köylüler karşı çıkıyor. Köylülere göre, şirket taş ocağını Çöpler Altın Madeni’ne kireç satmak için açmak istiyor.
DUVAR - Erzincan'ın İliç ilçesi Bağıştaş köyü sınırlarında bulunan 660 bin metrekarelik alana Discovery Madencilik İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından taş ocağı ve kırma eleme tesisi yapılmak isteniyor. Erzincan Valiliği tarafından projeyle ilgili “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” verildi.
Köylüler ise taş ocağının ormanlık alanlara, meralara, tarıma ve çevre köylere geri dönüşü olmayacak şekilde zarar vereceğini belirterek yürütmenin durdurulmasını istiyor. Henüz proje aşamasında olan taş ocağıyla ilgili köylüler ve köylülerin avukatı Serdar Doğan ile görüştük.
‘OCAĞIN YAPILMA NEDENİ ANAGOLD’UN MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK’
Bağıştaş köylülerinden Yılmaz Yaralı, yapılmak istenen taş ocağının Anagold'a ait Çöpler Altın Madeni'ne kireç sağlama ve şirketin taşıma maliyetini düşürme amaçlı yapılmak istendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Projenin yapılmak istendiği alan Çöpler Altın Madeni’ne 30 kilometre uzaklıkta. Maden şirketinin çalışmaları için gerekli olan kireci uzak illerden getirdiklerini öğrendik. Bu Anagold’a maliyettir. Discovery Madencilik ve buradaki yerli ortak da yapmak istedikleri bu projeyle madenin ihtiyacını karşılamak, esas olarak da masrafları düşürmek istiyorlar. Ama köyümüz dahil tüm çevrede tarım alanları var, hayvancılık ve arıcılık yapanlar var.”
“Burada yaşam alanımızı perişan edecek bir işletme yapılmak isteniyor. Devlet buradaki köylülere tarım yapılması için teşvik veriyor ama diğer yandan etrafta toprağı toza, zararlı gazlara boğacak işletmeler var" diyen Yaralı, projeye karşı olduklarını belirtti.
‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ’
Proje ile ilgili ilan yapılır yapılmaz dava süreçlerini başlattıklarını belirten avukat Serdar Doğan ise şunları söyledi: "Bağıştaş’ta planlanan taş ocağı aslında İliç Çöpler Altın Madeni‘ne kireç satışı için kurulmaya çalışılıyor. Dava sürecini başlattık, yürütmeyi durdurma talebimizle ilgili bir karar verilmesini bekliyoruz. Proje sahibi firma Sivas ticaret siciline kayıtlı Discovery Madencilik isimli bir firma."
‘2017’DE KÖYÜN ARAZİSİ ÇÖPLER’E DAHİL EDİLMİŞ’
Bağıştaş köyünün proje sebebiyle mağdur olduğunu belirten Doğan, köyün İliç Altın Madeni sebebiyle yaşadığı bir başka mağduriyetin de olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Altın madeni açıldığı sırada yani 2005 yılında Çöpler köyünde kadastro yapılıyor. Bu sırada yan yana olan Çöpler ve Bağıştaş köylerinin heyetleri mutabakatla mera alanlarını belirliyor. Daha sonra iyi niyetli olmayan bir şekilde Bağıştaş’ın büyükçe bir mera alanı Çöpler hudutlarına dahil ediliyor. Söz konusu mera alanları da Çöpler köyünün onayıyla maden şirketinin rahat çalışabilmesi için peyderpey ham toprağa çevriliyor. Çünkü meraya çivi çakamazsınız ama ham toprakta istediğinizi yapabilirsiniz. Biz esas onunla ilgili bir hukuki mücadele yürütüyoruz. 2017 yılında bunu fark ettik ve mücadelemiz hala sürüyor.”
ŞİRKETTEN AÇIKLAMA
Habere ilişkin Anagold Madencilik'ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Haberde Bağıştaş köyünde açılacak taş ocağı ile şirketimizi ilişkilendiren ve “Projenin yapılmak istendiği alan Çöpler Altın Madeni’ne 30 kilometre uzaklıkta. Maden şirketinin çalışmaları için gerekli olan kireci uzak illerden getirdiklerini öğrendik. Bu Anagold’a maliyettir. Discovery Madencilik ve buradaki yerli ortak da yapmak istedikleri bu projeyle madenin ihtiyacını karşılamak, esas olarak da masrafları düşürmek istiyorlar.” cümleleri ile ifade edilen bilgiler asılsız olup, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Şirketimizin bahsi geçen taş ocağı ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ilkesi gereği gerekli düzeltmeleri yapacağınıza inanıyor, hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ediyoruz."