İlknur Ayık: Sorunlarımız giderilinceye kadar ses çıkarmaya devam edeceğiz

SES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri İlknur Ayık, 'Dünya Ebeler Günü'nde "Meslek değerini ve meslek sorunları en iyi bilenler olarak sorunlarımız giderilinceye kadar ses çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri İlknur Ayık, Kadın Doğum Hastanesi önünde 'Dünya Ebeler Günü' dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Ebelerin çalışma koşulları açısından ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Ayık, "Güvencesiz istihdam politikaları, zorlu çalışma koşulları ve özlük haklarının yetersizliği, mesleksel ve çalışma koşullarına ilişkin sorunlarımız Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yeni bir boyuta taşınarak,  daha da çözümsüz hale getirilmiştir" dedi.

Sorunlarının çözümsüz bırakıldığını vurgulayan Ayık, "Katmerleşen sorunlarımızın kat kat açılarak çözülmesini ve emeğimizin hakkının, hak ettiği değerin teslim edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"Aile Hekimliği modelinin uygulanmaya başlamasıyla yok olan, ebelerin sosyalleştirme dönemindeki koruyucu sağlık hizmetleri arasında yer alan vazgeçilmez konumunun tekrar inşa edilmesini istiyoruz" diyen SES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri İlknur Ayık, şunları söyledi:

"Uluslararası Ebeler Konfederasyonu 2024 yılı Dünya ebeler günü temasını 'Ebeler iklim çözümü aktivistidir' olarak belirlemiştir ki küresel ısınmanın doğaya ve insana etkileri sonucunda yaşanan afetlerde kadınlar ve bebeklerin sağlığı önemli ölçüde etkilenmektedir. Biz ebelerin yaşam savunuculuğundaki rolümüz sadece insan için değil doğadaki tüm canlıların yaşaması üzerinedir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği sağlık sistemlerinde ebelerin rolü de statüsü de önemli ve saygındır. İnsanların yaşadıkları topluluklar içinde hizmet sunan ebeler; sağlık tesislerine başvuru için seyahat ihtiyacını azaltıyor. Bir ebenin yerinden bakımına erişim, kadınlara daha fazla sağlık bilgisinin aktarılmasını sağlar. Bu sağlık hizmetlerine ulaşım için karbon ayak izini azaltır ve bu hizmetleri herkes için daha sürdürülebilir ve erişilebilir hale getirir.

Hemşireler, sağlık memurları ve acil tıp teknisyenleri ile bir potada eritilip, Aile Sağlığı Çalışanı olmak istemiyoruz. Bu modelle toplumla koparılan bağımızı, rutin işlemlere sıkıştırılan meslek kimliğimizi geri almak ve meslek itibarını arttıracak politikalar uygulanmasını istiyoruz.

'EBELİK YASASI İSTİYORUZ'

Ebelik yasasının olmaması mevzuat ve özlük haklarımızı olumsuz olarak etkilemektedir. Bu durum görev, yetki ve sorumluluklarımızın belirsizleşmesine, eğitim aldığımız alan dışında çalışmanın yaygınlaşmasına ve mesleğimizi uygulayamaz hale gelmememize neden olmaktadır. Meslek örgütlerimiz, sendikalarımız ve alandaki bağımsız akademisyenlere danışılarak özlük haklarımızı, görev ve yetkilerimiz günümüz koşullarına uygun düzenleyecek bir ebelik yasası isteğimizde ısrar ediyoruz.

Meslek değerini ve meslek sorunları en iyi bilenler olarak sorunlarımız giderilinceye kadar SES çıkarmaya devam edeceğiz. 5 Mayıslarda çıkardığımız bu güçlü SES, 6 Mayıs sonrasında da hiç kesilmeden devam edecek. Bizler;

İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırının üstünde emekliliğe yansıyacak tek kalemde ücret,

Güvenceli istihdam

Ebelik Yasası

Meslek özerkliği ve mesleki statümüzün yükseltilmesi,

Güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması

Halk sağlığındaki rolümüz ve toplumla olan bağımızı

Nitelikli eğitim ve nitelikli sağlık hizmeti üretim taleplerimizi bugüne kadar yürüttüğü mücadele pratikleri ile iktidar baskılarına rağmen hiç geri adım atmayan sendikamız SES’le birlikte duyurmaya ve taleplerimizi elde edinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

Uluslararası Ebeler Konfederasyonu’nun (ICM) dediği ve bizlerin de yıllardır şiar edindiğimiz gibi “iklim çözümü aktivistleri“ olarak Yaşamak, yaşatmak istiyoruz!"