İller Bankası'nın arazi ve binaları satılıyor

İller Bankası'nın Ankara, İstanbul, Elazığ ve Gaziantep’teki 24 taşınmazı, 422,8 milyon lira muhammen bedelle 11 Mart'ta satışa çıkarılıyor. Harita Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Hüseyin Arkan, arazilerin satışı için "Ülke ekonomisinin vahim tablosu" yorumunda bulundu.

Abone ol

ANKARA - İller Bankası’nın mülkiyetinde olan araziler ve binalar elden çıkarılıyor. 11 Mart’ta yapılacak ihaleyle Ankara’da 6, İstanbul’da 15, Elazığ’da 2, Gaziantep’te 1 olmak üzere toplam 24 taşınmaz satılacak.

Bankanın özellikle Ankara'daki arazileri dikkat çekiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 11 Şubat 2019 tarihinde askıya çıkartılan listeye göre Yenimahalle Çamlıca Mahallesi 43309 ada 5 parsel ve 13248 ada 18 nolu parseller, İller Bankası A.Ş. Sosyal Tesisleri ve Ankara Bölge Müdürlüğü Binası ile İller Bankası A.Ş. mülkiyetinde olan 96 bin ve 100 bin metrekarelik araziler, İller Bankası lojman alanı, kreş binası bulunan 52 bin metrekarelik arazi ve yaklaşık 153 bin metrekarelik arazi-konut ticarete açılıyor.

Bankanın Ankara'da satacağı arazilerin toplam muhammen bedeli 334 milyon 890 bin, İstanbul'daki arazilerin bedeli 41 milyon 820 bin lira. Elazığ'daki bedel 33 milyon 330 bin ve Gaziantep 12 milyon 780 bin lira. Toplamda 422 milyon 820 bin muhammen bedel değerindeki arazi satılmış olacak.

'EKONOMİNİK KRİZ NEDENİYLE SATILIYOR'

Konuyla ilgili değerlendirmede bulanan Harita Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Hüseyin Arkan, satışın ülke ekonomisinin geldiği kötü durum nedeniyle gerçekleştiğini ifade ederek, "İçerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ve genel durum göz önünde bulundurulduğunda taşınmaz satışı yaparak geçici tedbirler bulmak, genel olarak ekonominin ve ülkemizin vahim tablosunu göstermektedir" dedi.

İller Bankası'nın daha önce de şeker fabrikalarının yanısıra Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bazı gayrimenkullerinin satışını yaptığını hatırlatan Arkan, "Devlet kurumlarının içerisinde bulunduğu bu sıkıntılı durumun çözümü, taşınmaz satışı gibi geçici tedbirler olmamalıdır. Çözüm, devletin kendi öz yapısında ürettiği ve halka hizmet amaçlı yapılan projelerle kalkınmanın önünün yeniden açılmasından geçmektedir. Aksi halde ulusal ekonomisinin çarklarını döndüremeyip, yerel piyasanın nakit ihtiyacını gayrimenkul satışlarıyla karşılamaya çalışan bir devlet, bekasını sürdüremez ve kaosla, ekonomik çöküşle karşı karşıya kalmaya mahkûm olur".

KİRACI OLMUŞTU

Gençlik Parkı karşısındaki binası 16 Haziran 2017 tarihinde yıkılan İller Bankası, Çukurambar'da bina kiralamak zorunda kalmıştı. Sayıştay ise 2017 yılı denetim raporunda  “Bir an önce bina yapılarak, İller Bankası kiradan kurtulmalı” uyarısında bulunmuş ve “Genel Müdürlük’ün Ankara ilindeki tüm hizmet birimlerinin bir arada toplanmasını sağlayacak büyüklükte bir hizmet binasının bir an önce yapılması yararlı olacaktır" değerlendirilmesinde bulunmuştu.

(DUVAR)