İmamoğlu: Darbecilerin önünü açanlar hesap vermedi

15 Temmuz programında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "darbecilerin önünü açan bir kısım politikaları uygulayan insanların milletimize yeterince hesap vermediklerini düşünmekteyim" dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Saraçhane'deki 15 Temmuz Şehitler Panosu önünde düzenlenen programda konuştu. 

İmamoğlu 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin ''Gazi Meclis'imizi bombalayacak kadar gözü dönmüş bir terör örgütüyle karşı karşıya kalmıştık. Düşünün ki 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyen Meclis'imizi zaptetmeye ele geçirmeye kalktılar. Bu amaçla kurumlarımızı değerlerimizi vatandaşlarımızı hedef aldırlar. Canice hunharca suçlar işlediler. Demokrasiye ve milletin iradesine sahip çıkan o gün aziz milletin asil karakterini ortaya koymuş ve gerçekten önemli bir mücadele vermiştir. Yine az önce ifade ettiğim gibi 15 Temmuz her siyasi görüşten yurttaşımızın aslında kendi egemenliğine karşı harekete geçen her türlü unsura dönük kararlılığını net ortaya koyduğu önemli günlerden birisidir. Bu aslında güçlü bir demokrasi cephesidir. Ortak bir duygu ve iradeyle hareket ederek o günün darbecilerine de geçit vermemişlerdir'' ifadelerini kullandı. 

'YETERİNCE DERS ÇIKARILMADI'

İmamoğlu yapmış olduğu konuşmanın devamında şu ifadeleri kullandı:  

''Bunlar elbette tarihimiz açısından da bizler için de hem çok önemlidir hem de değerlidir. Ancak bazı gerçekleri konuşmak ve bu gerçekler üzerinden ders çıkartmak asli sorumluluğumuzdur. Ne yazık ki bugün itibariyle 15 Temmuz'dan yeterince ders çıkartabildiğimizi düşünmemekteyim. Ders çıkartmadık ve ülkemizi 15 Temmuz'a karşı koruyan koşulların oluşmasında etkili olanlar darbecilerin önünü açan bir kısım politikaları uygulayan insanların gereken özeleştiriyi yapmadıkları ve yaptıklarının sorumluluklarıyla ilgili milletimize yeterince hesap vermediklerini düşünmekteyim. 15  Temmuz bir anda ortaya çıkmadı onlarca yılın ürünüdür. Dolayısıyla o onlarca yıla geri dönerek bu koşullar nasıl oluştu, memleketimiz böyle utanç verici acı bir güne nasıl eriştiğini iyi anlamak mecburiyetindeyiz. Uzun yıllar bir virüs gibi yayıldığını hepimiz biliyoruz.''

'ZULÜM ÇEKEN İNSANLAR DA ANILMALI'

İmamoğlu 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yaşanan mağduriyetlerle ilgili ''Bu süreç buyunca en yüksek makamlardan destek gördüğünü övgü aldığını hepimiz gördük, yaşadık. Kulaklarını kapayanlar asıl suçları bir kenara bırakıp bunu açığa çıkaran insanlar insanlarla uğraştığını, zulüm çektirdiğini hapse atıldığını, hatta ve hatta hayatlarını kaybettiğini hepimiz biliyoruz.  Bugün şehitlerimiz andığımız gibi o gün bu uyarıyı yapan insanların ve bu uyarıyı yaparken aynı zamanda zulüm çeken insanların hatta hayatını kaybeden insanların da anılması onlara minnet duyulması hatta onlara zulüm çektirirken buna göz yumanların özür dilemesi gerekmektedir'' açıklamasında bulundu. 

(HABER MERKEZİ)