İmamoğlu'ndan Taksiciler Esnaf Odası’na yanıt: Dertleri başka

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni taksi projesi için "Onay vermiyoruz" açıklaması yapan Taksiciler Esnaf Odası’na tepki gösterdi. Odanın yetkisini aştığını belirten İmamoğlu, taksiciliği çağdaş bir seviyeye getirmek istediklerini belirterek, "Benimle buluştuklarında, hatırlarsınız, ‘Kiralamayın; ama satın’ dediler. Aslında dert başka" dedi. İstanbul'da 30 yıldır taksi plakası verilmiyor. İBB ise 6 bin yeni taksiyi kamu eliyle işletmek istiyor.

Abone ol

DUVAR - Avrupa ile Asya kıtaları arasında 8 Kasım Pazar günü koşulacak 'N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nun tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, maratonun şehir adına heyecan verici olduğunu belirterek, "Sporun temeli gibi duran atletizmi bir kentte var etmek zorundasınız. Atletizm pisti eksikliğini görüyoruz. Maltepe'dekini önümüzdeki ay hizmete açacağız. Yeni atletizm pistlerini bu kente kazandıracağız ki şehrimizde spor ruhu doğru bir yerde başlasın" dedi.

MARATON PANDEMİ NEDENİYLE YENİKAPI'DAN BAŞLAYACAK

Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur da maratonun, İstanbul'un önemli geleneklerinden biri olduğunu anlatarak, bu seneki yarışmaya ilişkin şu bilgiyi verdi: "Pandemi nedeniyle koşuda çok ciddi bir sosyal mesafe uygulamamız gerekiyor. Bunu köprü üzerinde yapmamız mümkün görünmedi. Onun için yarışı Yenikapı'da başlatacağız. Sosyal mesafeye uygun bir alan. Sadece bu seneye özel olarak parkurumuzu Yenikapı'dan başlatacağız. Parkur Yenikapı'dan başlayacak ve atletler, Galata Köprüsü, Karaköy, Barbaros Bulvarı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçtikten sonra Altunizade'den tekrar köprüye dönecek. Aynı güzergahtan dönecek yarışmacılar Galata Köprüsü'nü geçtikten sonra Balat'a yönelecek ve oradan dönerek Yenikapı'da koşuyu tamamlayacak. İlk defa sporcular Avrupa'dan Asya'ya koşuyor olacak. Köprü ilk defa iki kez geçilecek. Maratona katılamayacakları da düşündük. Bunun için sanal koşu yapmaya karar verdik. Sanal koşu ile 81 ilden sporcuları koşturmayı planlıyoruz."

'YETKİSİNİ AŞAN AÇIKLAMA'

Toplantı sonrası İmamoğlu'na, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın  6 bin yeni taksi ile ilgili “onay vermemiz mümkün değildir” açıklaması soruldu. İmamoğlu konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı;

“Bir kere, kendi yetkilerini aşan bir açıklama olmuş. Bizim derdimiz, İstanbul'u çağdaş bir taksi modeli ile buluşturmak. Ne yazık ki insanlarını mutsuz eden taksi işletmeciliğini İstanbul yaşıyor. Bunu çağdaş bir seviyeye ulaştırmak için adımlar atıyoruz, sistemlerimizi anlatıyoruz; birincisi bu.

UKOME'YE SESLENDİ

İkincisi; taksiciler zaten benimle buluştuklarında, hatırlarsınız, ‘Kiralamayın; ama satın' dediler. Aslında dert başka. Dert, ne yazık ki ilave olacak 6 bin taksi değil. Biz, o derdi anlamayız. Üçüncüsü; bir kere taksicilerin yetkisinde değil; ‘Kabul etmeyiz' diye bir şey yok. 16 milyonun yetkisiyle UKOME hareket etmelidir.  Taksiciler kime, nereye mesaj verdiler, bilemiyorum. Ama umarım Aralık'ta, İstanbulluların lehine, İstanbulluların aklıyla hareket eden bir UKOME toplantısı olur. Ben de sıkı takip edeceğim. Gerekirse orada da olmayı düşünüyorum."

'EYÜP AKSU TOPLANTIYA GELMEDİ'

İmamoğlu, sorular üzerine oda temsilcilerinin kendisinden randevu isteyerek görüşmeye geldiğini ancak Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun katılmadığını belirterek “Yani Eyüp Bey gelseydi, o da olurdu. Neden gelmedi, bilmiyorum. Ben, bizzat Eyüp Bey'i davet etmedim. Bir sebebi olabilir, sağlık sorunu olabilir. İstanbul'da hangi sivil toplumda, odada görev yapıyorsa, herkesin başımızın üstünde yeri var. Herkesle, her zaman görüşürüz. Ama herkes yetkisini bilecek” dedi.
(HABER MERKEZİ)