İmamoğlu'nun Erzurum mitingi davası: 8,5 aydır karar çıkmadı
İBB Başkanı İmamoğlu'nun Erzurum mitingi sırasında uğradığı saldırıyla ilgili dönemin valisi, büyükşehir başkanı ve emniyet müdürü hakkında istenen soruşturma talebine 8,5 aydır cevap verilmedi.
ERZURUM - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'da katıldığı seçim mitinginde uğradığı taşlı saldırıyla ilgili dönemin Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Emniyet Müdürü Levent Tuncer hakkında istenen soruşturma talebine 8,5 aydır cevap verilmedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere toplam 16 kişi, dönemin Erzurum Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İl Emniyet Müdürü hakkında şikâyette bulundu. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma yetkisinin başka kurumlarda olduğunu gerekçe göstererek ‘soruşturmaya yer olmadığı’na karar verdi. Dosyaları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderdi. Ama aradan geçen 8,5 aya rağmen bu kurumlardan olumlu veya olumsuz bir karar çıkmadı.
VALİ AFAD BAŞKANI OLDU
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının bir karar vermediği dönemin Erzurum Valisi Okay Memiş, AFAD Başkanlığına atandı. İçişleri Bakanlığının karar vermediği Mehmet Sekmen ise 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde Cumhur İttifakı'nın Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterildi. Yine dönemin Erzurum İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer hakkında da soruşturma yetkisi olan Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'nden olumlu veya olumsuz bir karar çıkmadı. Levent Tuncer, Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile merkeze alındı.
ERZURUM ÜLKÜ OCAKLARI BAŞKANI HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI
Erzurum Ülkü Ocakları İl Başkanlığı da İmamoğlu şehre gelmeden binasına "Gittiğin her yerde Selahattin Demirtaş'a özgürlük isteyen Ekrem, Erzurum'da da istesene yanlış yerdesin Ekrem! Selahattin Demirtaş teröristtir" yazılı bir pankart asmıştı.
Erzurum Ülkü Ocakları Başkanı hakkında yapılan suç duyurusu hakkında ise ‘kovuşturmaya yer olmadığı’na karar verildi. Karara yapılan itiraz da reddedildi. Takipsizlik kararıyla şikâyet dosyası kapanmış oldu.
‘AKLIMIZLA ALAY EDİLİYOR’
Müşteki avukatlarından Kazım Yiğit Akalın, şunları söyledi: “Biz en başından beri, o gün oraya gelip linç girişiminde bulunan kişilerin, kendi kendilerine oraya gelmediklerini söyledik. Olayları körükleyenlerin başkaları olduğunu belirttik. Toplumsal huzurun ve barışın sağlanması için asıl yapılması gerekenin sadece galeyana gelenleri toplamak değil, o kişilerin oraya gelmesine sebep olan azmettiricilere de dava açılması gerektiğini ifade ettik. Ancak maalesef durum ortada. Sanki linç girişimine gelen sanıklar, bir tesadüf eseri hepsi orada toplanmış gibi aklımızla alay ediliyor. Ayrıca mahkemeye sunulan görüntü incelenmesine ilişkin bilirkişi raporuyla da Ekrem İmamoğlu’nu izlemeye gelen vatandaşlarca terör örgütü ile ilgili pankartların açıldığı iddiasının tamamıyla yalan olduğu ortaya konuldu.”
Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'da katıldığı seçim mitinginde uğradığı taşlı saldırıyla ilgili davanın görülmesine 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Toplam 28 kişinin yargılandığı davada savcı, sanıklar için “Silahla kasten ve basit yaralamaya teşebbüs” suçundan 2 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istiyor.
(HABER MERKEZİ)