İMO Antep: Marmara Depremi’nden sonra yapılan binalar çöktü

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Burkay Güçyetmez, “Marmara Depremi’nden sonra yeni bina yönetmeliği ile yapılmış 20 yıllık binalar çöktü” dedi.

Abone ol

DUVAR – Türkiye’de ardı ardına yaşanan depremler nedeniyle resmi rakamlara göre 1014 kişi hayatını kaybetti. Depremlerden etkilenen illerden biri olan Antep’te, yüzlerce bina yıkıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Burkay Güçyetmez, Antep’te yıkılan binalar arasında Marmara Depremi sonrası yapılan binalar olduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Burkay Güçyetmez

‘İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ, YOLLARI AÇIN’

Güçyetmez, yüzlerce binanın yıkıldığı Antep’te, İl Koordinasyon Kurulu ile arama kurtarma çalışmalarını ve yardımların ulaştırılmasını koordine ettiklerini belirtti. Depremin yaşandığı dakikalardan itibaren sokağa çıkanların sert hava koşulları nedeniyle çok zor durumda olduğunu söyleyen Güçyetmez, halkın bir kısmının soğuktan korunmak için arabalara, benzin istasyonlarına sığındığını, bir kısmının ise tamamen açıkta yardım beklediğini söyledi.

Antep’te hasarın ağır olduğunu belirten Güçyetmez, bölgedeki durumu anlattı: “İnsanlar panik halinde. Hava buz gibi soğuk. Depremin ilk 72 saatinde öncelikli olarak can kurtarmaya odaklanmış durumdayız. Çok zor şartlarda yardım etmeye, enkaz altındaki insanları kurtarmak için gerekli çalışmaları koordine etmeye çalışıyoruz. Yolların açık olması, insanların acil ihtiyaçlar dışında trafiğe çıkmaması çok önemli.”

‘KAPALI TOPLANMA ALANLARI ACİL İHTİYAÇ’

Sokakta kalan insanların bulabildikleri her kapalı alana yığılmış durumda olduğunu dile getiren Güçyetmez, acilen kapalı toplanma alanlarına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Güçyetmez, “Acilen belediye tesislerinin, kapalı spor salonlarının, okulların, taziye evlerinin, kısaca mümkün olabilecek bütün geniş alanların hızla toplanma alanına dönüştürülmesi gerekiyor. Sıcak ortamlara ihtiyaç var. Isıtılabilecek durumda ne kadar bina varsa depremzedelerin barınmasına açılabilir. Ardından bu toplanma alanlarına ısıtıcı ve soğuktan koruyacak malzeme temini gerekiyor. Gıdaya ihtiyaç da çok yoğun. Şu anda ihtiyaç ve yardımların vakit kaybedilmeden koordine edilmesi çok önemli. Panik havası atlatılırsa daha faydalı oluruz” dedi.

‘20 YILLIK BİNALAR BİRER BİRER ÇÖKTÜ’

Antep’in merkezi ile İslahiye ve İbrahimli mevkilerinin, şehirde depremin yıkıcılığının en yüksek olduğu bölgeler olduğunu ifade eden Güçyetmez, birkaç yıllık binaların dahi yıkıldığını anlattı. Güçyetmez, şunları söyledi: “1999’daki Marmara Depremi’nden sonra yapılan değişiklikle Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile inşa edilmiş birçok yapı, bu depremde yıkıldı. Güçyetmez, “Teyit etmemiz gerektiği için kesin sayı veremiyoruz ama yüzlerce binanın yıkıldığını, durumun ağır olduğunu söyleyebilirim. İbrahimli bölgesi kırsal değil, kentleşen bir bölge. Çok sayıda binanın çöktüğü, peş peşe acı haberlerin geldiği bu bölgede 20 yıllık binalar var. Yığma binalar değil, deprem yönetmeliğinden sonra 2000’li yıllarda, hatta 2004’ten sonra yapılmış bu binalar çöktü. Bu durum çok enteresan. Enkaz çalışmaları sona erip depremin yaraları sarıldıktan sonra bunun üzerinde durmak, sebeplerini araştırmak gerekiyor” diye konuştu.