İMO şantiyelerde alınması gereken önlemleri açıkladı

Korona virüsüne karşı şantiye alanlarında alınması gereken önlemleri açıklayan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, işçilerin en az iki metre mesafe ile çalışmalarını sürdürmesini talep etti. İşçilerin kaldığı alanlarındaki hijyen kurallarına dair de tedbirleri sıralayan İMO, bakanlıkların denetim yapmasını talep etti.

Abone ol

ANKARA - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi korona virüsünün yayılımının engellenmesi adına şantiyelerde alınması gereken önlemlere dair açıklama yaptı.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın şantiyelerdeki çalışma ve ortak yaşam alanlarında hijyen denetimi yapması gerektiğini belirten meslek örgütü çalışma alanlarında alınacak tedbirleri de sıraladı.

‘ALINACAK TEDBİRLER İŞÇİLERE AÇIK ANLATILMALI’ 

ABD Ulusal Sağlık Enstitisü’nün yaptığı araştırmada yer alan korona virüsünün havada bir saate kadar, bakır yüzeyde 4 saate kadar, karton yüzeyde 24 saate kadar, plastik ve metal yüzeylerde 3 güne kadar varlığını sürdüğü bilgisini hatırlatan İMO Ankara Şubesi’nin açıklamasının satır başları şu şekilde oldu:

- İşin niteliğine bağlı olarak, uygun tedbirlere/kontrol parametrelerine resmi kaynakların görüş ve tavsiyeleri başta olmak üzere; işçilerin ve/veya temsilcilerinin görüşleri göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.- Alınan ve alınacak tedbirler işçilere açık, net ve anlaşılır biçimde anlatılmalıdır.

- Covid-19 salgını ile bağlantılı koruyucu ekipmanın doğru kullanımı hakkında işçiler bilgilendirilmelidir.

- İşçilerin kendilerinde salgın hastalığın semptomlarını hissettiklerinde çalışma/kamp alanından izole olabilmesini sağlayacak uygun şartlar yaratılmalıdır. İşçiler, semptomları hissettiğinde bahsi geçen izolasyona katılması yönünde teşvik edilmelidir.

- Çalışanlar hijyen gerekliliklerini yerine getirmelerini sağlamak adına; sık sık ellerini yıkamaları, diğer işçilerle el sıkışma vb. fiziksel teması minimuma indirmeleri, öksürürken veya hapşırırken ağızlarını tek kullanımlık mendille veya dirseklerinin iç tarafıyla kapatmaları yönünde bilgilendirilmelidir.İşçiler, yasalar ve sözleşmelerinden doğan hakları konusunda bilgilendirilmelidir, bu hakları kullanabilecekleri uygun zemin yaratılmalıdır.

‘SOYUNMA ODALARI VE KİLİTLİ DOLAPLAR’

- Çalışanlara uygun ve yeterli soyunma odaları sağlanmalı veya kolayca erişilebilir yerlerde bulundurulmalıdır.- Virüsün bulaşmasını önlemek için olan gerekli güvenli mesafeler dikkate alınarak soyunma odasının aynı anda en fazla kaç kişi tarafından kullanılabileceği belirlenmeli, organize edilmeli ve çalışanlar bu yönde bilgilendirilmelidir. Personelin soyunma odalarını sırayla kullanabileceği şekilde vardiya saatleri düzenlenmelidir.

- Soyunma odaları şantiyenin diğer tüm parçalarında olması gerektiği gibi belirli periyotlarla dezenfekte edilmelidir.- Temiz elbiseler ile iş kıyafetlerinin ayrı ayrı tutulacağı kilitli dolaplar bulunmalıdır.

- İnşaat işlerinin doğası gereği ve sağlık nedenleriyle, duşlar da dahil olmak üzere uygun ve yeterli temizlik için gerekli olanaklar, kolayca erişilebilir yerlerde olmalı ve kullanıma sunulmalıdır.

- Bu bölümlerde sürekli temiz sıcak ve soğuk su, sabun (sıvı) ve diğer uygun temizleme araçları (dezenfektan vs.), tek kullanımlık havlular veya diğer uygun kurutma araçları bulunmalıdır.

- Bu bölümler sürekli temiz tutulmalı, yeterince havalandırılmalı ve aydınlatılmalıdır.

KAMP ODALARINA İLİŞKİN UYARILAR

- Uygun koşullarda ve yeterli sayıda kamp odaları veya dinlenme alanları kolaylıkla erişilebilir yerlerde ve erişilebilir olmalıdır.

- Dinlenme odaları ve dinlenme alanları, işyerinde herhangi bir zamanda kullanması muhtemel kişi sayısı için yeterli sayıda olmalıdır. Gerektiğinde, hamile olan veya emziren bir anne olan işyerinde yatarak dinlenmek isteyen herhangi bir kadın için uygun altyapıya sahip olmalıdır.

- Sürekli erişilebilir sıcak su imkânına sahip olmalıdır.

- Odalar sürekli temiz tutulmalı, havalandırılmalı ve virüs salgınına karşı düzenli dezenfekte edilmelidir.

- Odalarda bulunan mobilya (yatak, koltuk vb.) virüsün bulaşmasını önlemek için gereken güvenli mesafe (en az 2 metre) dikkate alınarak düzenlenmelidir.

- Çalışanların, diğer personelin odalarını ziyaretleri minimum seviyeye indirilmelidir.

- Çalışanların odalarına girdiklerinde ellerini yıkamaları ve dezenfekte etmeleri sağlamalı, odalar uygun sıhhi malzeme (dezenfektan vb.) ile düzenlenmeli ve takip edilmelidir.

- Kişisel koruyucu donanımlar günlük olarak temizlenmeli, dezenfekte edilmelidir.

YETERLİ İÇME SUYU BULUNMALI

- Kolayca erişilebilen ve uygun yerlerde yeterli miktarda sağlıklı içme suyu bulunmalı veya sağlanmalıdır.

- Sağlık veya güvenlik nedenleriyle, her içme suyu tedariki, uygun bir işaret ile dikkatlice işaretlenmelidir.

- Salgın süresi boyunca mutfak araç gereçlerinde hijyen kuralları en üst seviyede tutulmalı, bu süre boyunca tek kullanımlık bardak-tabak malzemelerin kullanımı sağlanmalı, sağlanmadığı takdirde temizlik işlemleri vakit kaybetmeden yüksek ısılı temizlik makineleri ile gerçekleştirilmelidir.

- Özellikle personel sayısı fazla olan şantiyelerin yemekhanelerinde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçmek adına öğle arası süreleri uzatılmalı, yemekhanelerde oturma düzeni ilgili kuruluşlarca yayınlanan güvenli mesafe teşkil edilecek şekilde organize edilmelidir.

‘ÇALIŞANLAR EN AZ İKİ METRE MESAFEYLE ÇALIŞMALI’

- Aynı çalışma sahasında bulaşıcılığın önüne geçilmesi için gereken güvenli mesafeyi sağlamak ve kalabalığı önlemek adına aynı anda farklı işleri yapan birden fazla ekibin çalışması mümkün olsa bile yalnızca bir ekibin çalışması sağlanmalıdır.- Çalışanların, birbirlerine en az 2 metre mesafe ile çalışması sağlanmalı, durum teşvik ve takip edilmelidir.- Şantiyedeki güvenlik ve kontrol turları, şantiyeyi belirli bölgelere bölünerek ve her görevli bir bölgeyi kontrol edecek şekilde organize edilmelidir. (DUVAR)