'İnceburun'da 350 binden fazla ağaç kesildi'

Sinop’ta yapılacak nükleer santral için alınacak ÇED raporu öncesi İnceburun bölgesinde ağaçlar kesildi. Yöre halkı, bölgenin nükleer santral için “temizlendiğini” anlatırken nükleer karşıtı platform üyeleri ise son iki yılda 350 binden fazla ağacın santral için kesildiğini dile getirdi.

Abone ol

DUVAR - Yapılması planlanan ikinci nükleer santral için Sinop’un İnceburun yarımadasında binlerce ağaç kesildi. Yöre halkı, bölgenin nükleer santral için “temizlendiğini” anlatırken nükleer karşıtı platform üyeleri ise geçen yıl 225 bin, bu yıl da 130 bin ağacın kesildiği bölgede nükleere izin vermeyeceklerini yineledi.

Cumhuriyet'ten Olcay Büyüktaş'ın izlenim haberine göre, Sinop’un merkezinden, ülkenin kuzeydeki en uç noktası olan İnceburun’a doğru giderken ormanlık alanın birden bire sanki yangın çıkmışcasına ağaçsız kaldığını görünce durumu kavramakta biraz zorlandık. Ancak rehberimizin kendine has üslubuyla verdiği bilgiden anladık ki söz konusu bölge, ülkenini ikinci nükleer santralı için hazırlanıyor. Çevre aktivisti, SNKPDER Sekreteri (Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği Sekreteri) Zeki Karataş’tan öğrendik ki henüz ortada resmi bir gelişme olmamasına, tescil edilmiş bir durum olmamasına adı konulmuş bir bölge olmamasına karşın binlerce ağaç kesilmiş...

HER YIL AĞAÇ KESİLİYOR

Karataş, 1970’li yıllardan beri söz konusu bölgede her yıl belli bir miktarda ağaç kesildiğini anlatıyor. Bölgenin yakacak odun gereksinimi bu şekilde karşılanır ayrıca belli bir oranda gençleştirme yapılır ve kesim işinde bölge halkı çalışırmış... Ancak son iki yılda “gençleştirme” adı altında pek de masum olmayan kesimler yaşanıyor. Örneğin gençleştirme kesimleri için belli aralık ve yaştaki ağaçlar kesilmesi gerekirken iki yıldır tıraşlama yöntemiyle ne var ne yok, kökünden kesiliyor ağaçlar. Geçen yıl 225 bin, bu yıl da daha mevsim yeni başlamasına karşın 130 bin ağaç kesilmiş İnceburun yarımadasında...,

Projede su ürünleri fakültesine ait 60 kilometrekarelik bir alan nükleer alan ilana ediliyor. Ancak, söz konusu bölgede altı köy ve yerleşim alanları olduğu için Enerji ve Çevre Bakanlığı proje alanını 10.5 kilometrekarelik bir alana indiriyor. Kamulaştırma işlemi olmasın, prosedür uzamasın diye proje alanı olarak özellikle Sinop Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi’ne ait alanın seçildiği belirtildi. Ancak EPDK’nın sitesinde projenin yeniden 60 kilometreye çıkarıldığı görülüyor.