'İnegazi'de taş ocağı Bursa'yı susuz bırakacak'

Nilüfer İlçesi İnegazi Köyü'nde yapılmak istenen taş ocağı kapasite artışına karşı köylüler, bölgenin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı bitireceği gerekçesiyle tepki gösteriyor.

Abone ol

BURSA - Nilüfer İlçesi İnegazi Köyü'nde köylüler ve sivil toplum kuruluşları, Özba Mühendislik tarafından taş ocağının kapasite artışı projesine tepki gösterdi. Köylüler ve STK'lar projenin bölgede tarım ve hayvancılığı, Bursa'nın içme suyu için yapılması planlanan Yaylacık Barajı'nın havzasındaki suyu bitireceğini söylüyor.

İnegazi Köyü'nde yüzde 90'ı ormanlık alanda bulunan 124 hektarlık alanda Özba Mühendislik tarafından 'Kalker Ocağı-Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı' planlanıyor. Proje kapsamında 98 futbol sahası büyüklüğündeki alanda yılda 4 milyon ton taş elde edilecek. Proje, İnegazi, Atlas, Kadriye, Üçpınar, Tahtalı, Kuruçeşme, Çalı ve Yaylacık köylerini etkiliyor.

İnegazi Köyü, tesisin yapılmak istendiği alana 440 metre mesafede bulunuyor. Tesis, Kayapa Göleti ve Devlet Su İşleri'nin şehrin batı yakasının içme suyunu karşılamak için planladığı Yaylacık Barajı'na da yakın mesafede bulunuyor. Yapılacak olan madencilik faaliyetleri ile oluşacak toz, tarım ürünlerinin verimsizleşmesine, mera alanlarının yok olmasına neden olacak. Köylüler ve STK'lar, geçim kaynakları olan tarımı ve hayvancılığı, Bursa'nın gelecekteki su havzalarını bitireceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

'TAŞ KARIN DOYURMUYOR'

İnegazi Muhtarı Nurettin Aydın, "Taş karın doyurmuyor. Biz bir yere gitmeyeceğiz, atalarımızın topraklarında olacağız. Mevcut olan taş ocağının patlamalarında bitki örtümüz, yiyeceklerimiz her gün zaten yok oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunları görmüyor mu?" diye konuştu.

Başköy Muhtarı Nurettin Seymen, orman yangınlarında 'ciğerlerimiz yanıyor' denilerek yetkililerin harekete geçtiklerini belirterek, "Burada büyük bir orman katliamı var. Buna kimse izin veremez. Bizim bu yörede hayallerimiz var, hayallerimizi kimseye satamazsınız. Biz burada taş değil, aş istiyoruz" dedi.

'TESİS YAPILIRSA BURSA'YI GELECEKTE SUSUZ BIRAKACAK'

DOĞADER Başkanı Murat Demir, bölgenin Bursa'nın içme suyunu karşılayacak Yaylacık Barajı havzası olduğunu belirterek, "Bu tesis yapılırsa Bursa'nın gelecekteki içme suyu havzası yok edilecek. Bursa'yı gelecekte susuz bırakacak" dedi.

Köylülerden Şerafettin Yılmaz, bölgedeki ormanların yeşil değil beyazımsı olduğunu söyleyerek, "Taş yenmez. Taş her yerde var. Çorak arazilerde, edilip biçilmeyen yerlerde yapsınlar. Bu ürünler bizzat bu köylülerin elinden çıkan, bu köyün topraklarında yetişen ürünlerdir. Çocuklarımıza babalarımızdan, dedelerimizden bize kaldığı gibi İnegazi Köyü bırakmak istiyoruz" diye konuştu.