İngiltere Kralı Charles’tan tahta geçtikten sonra ilk Avustralya ziyareti

İngiltere Kralı 3'üncü Charles ve eşi Kraliçe Camilla, Avustralya'ya yapacakları ziyaret kapsamında Sydney havalimanına indi. İkiliyi Avustralya Genel Valisi, Başbakan ve Eyalet Başbakanı karşıladı.

Abone ol

DUVAR - İngiltere Kralı 3’üncü Charles, tahta geçtikten sonraki ilk Avustralya ziyareti için eşi Kraliçe Camilla ile Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinin başkenti Sydney'e indi. Sydney havalimanına inen Charles'ı Avustralya Genel Valisi Samantha Joy Mostyn, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve NSW Eyalet Başbakanı Chris Minns karşıladı.

AA’nın aktardığına göre, Eylül 2022'de ölen İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in ardından tahta geçtikten sonra ilk kez Avustralya'yı ziyaret eden Charles'ın ziyareti şerefine Sydney Opera Binası'na kraliyet ailesinin geçmiş Avustralya ziyaretlerinden fotoğraflar yansıtıldı.

CHARLES: CUMHURİYET OLUP OLMAMAK AVUSTRALYA HALKINA KALMIŞ

Charles, Avustralya ziyareti kapsamında, hükümet yetkilileri ve toplum üyeleriyle görüşmelerinin yanı sıra Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri, Avustralya Ulusal Botanik Bahçesi ve Commonwealth Bilim ve Endüstriyel Araştırmalar Merkezi'ni ziyaret edecek. Kanser tedavisi nedeniyle seyahatini 5 gün ile sınırlayan Kral 3'üncü Charles, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üye ülke liderleriyle yapacağı toplantı için gelecek hafta Pasifik adaları ülkesi Samoa'ya gidecek. Daha önce 16 kez Avustralya'yı ziyaret eden Charles ilk ziyaretini 1966'da, tahta oturmadan önceki son ziyaretini de 2018'de yapmıştı.

Charles ve Camilla'nın bu hafta Avustralya'ya yaptığı ziyaret öncesinde İngiltere basınına yansıyan haberlere göre, Charles, anayasal monarşi olarak mı kalacaklarına yoksa cumhuriyet mi olacaklarına halkın karar vereceğini söylemişti. Avustralya Cumhuriyet Hareketi ve Kral adına yazışma yapan Buckingham Sarayı yetkilileri arasında bir mektup alışverişi olmuş, saraydan gelen mektupta 'Avustralya'nın cumhuriyet olup olmayacağının Avustralya halkının karar vereceği bir mesele' olduğu belirtilmişti.

1999 YILINDA REFERANDUM YAPILMIŞTI

Resmi adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, anayasal monarşi ile yönetilen federal parlamenter bir demokrasi. Avustralya’da İngiltere Kralı 3'üncü Charles, Genel Vali Sam Mostyn tarafından temsil ediliyor. Avustralya'da monarşinin geleceği konusunun ise bu hafta Kral Charles ve Kraliçe Camilla'nın Sydney ve Canberra da dahil olmak üzere Avustralya'ya yapacağı ziyarette gündeme gelmesi olası görülüyor.

Avustralya, 1999'da referandum için sandık başına gitmiş, çoğunluk anayasal monarşi olarak kalma yönünde oy kullanmıştı. Bu senenin başında Avustralya hükümetinden yapılan açıklamada yeni bir referandum planlarının 'öncelik olmadığı' belirtilmişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)