İngiltere, Pfizer/BioNTech aşısını onaylayan ilk ülke oldu

İngiltere, bir korona virüsü aşısının kullanımını resmen onaylayan ilk Batılı ülke oldu. Pfizer/BioNTech aşısı önümüzdeki haftadan itibaren ülke çapında kullanıma sunulacak. Londra hükümeti, bu aşıdan 40 milyon doz sipariş etmişti.

Abone ol

DUVAR - İngiltere, bir korona virüsü aşısını onaylayan ilk ülke oldu. İngiltere hükümeti, Amerikan ilaç firması Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in ortak geliştirdiği aşının kullanımını onayladı.

AŞILAMA HAFTAYA BAŞLIYOR

Onay kararı, İngiltere'de ilaç ve tedavilere onay veren İlaç ve Sağlık Bakımı Ürünleri Düzenleme Kurumu'nun (MHRA) tavsiyesinin ardından geldi. Hükümetten yapılan açıklamada, aşının önümüzdeki haftadan itibaren ülke çapında kullanıma sunulacağı belirtildi. 

SAĞLIK BAKANI HANCOCK: 50 HASTANE HAZIR

Sağlık Bakanı Matt Hancock, "Bu çok iyi haber" dedi. Hancock, kullandığı mRNA teknolojisi nedeniyle -70 derece depolanması gereken aşının dağıtılmasının zorlu olacağını söylese de, şu an ülke çapında büyük aşılama merkezlerinin kurulmakta olduğunu ve 50 hastanenin aşıyı yapmaya hazır şekilde dozları beklediğini açıkladı.

40 MİLYON DOZ SİPARİŞ EDİLMİŞTİ

İngiltere hükümeti, Pfizer/BioNTech aşısından 40 milyon doz sipariş etmişti. Bu dozların 10 milyonunun ülkeye bu yıl verileceği açıklanmıştı.

BREXIT HIZ MI KAZANDIRDI?

İngiltere'nin aşıyı onaylayan ilk ülke olmasının perde arkasında, Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının bulunduğu yorumları yapılıyor. Zira İngiltere'de bir ilacın veya aşının onaylanması, kısa süre öncesine kadar merkezi de Londra'da bulunan Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) tabiydi.

Ancak İngiltere hükümeti, Brexit sürecinin tamamlanmamasına rağmen, Covid-19 sürecinde acil onay yetkisini kendi ajansı MHRA'ya veren bir yasa çıkarmıştı. Aşının bu yolla hızla onaylanmasının, Brexit'in en ateşli savunucularından biri olan Başbakan Boris Johnson'ın hanesine siyasi bir zafer olarak yazılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)