İngiltere ve ABD arasında 'çay' esprisi: 'Biz mikrodalgadan devam'

ABD'li bir profesörün 'mükemmel' çay için tuz kullanmayı önermesi ABD ve İngiltere makamları arasında esprili bir atışmaya neden oldu. ABD 'mikrodalga' kullanmayı, İngiltere 'kettle'ı salık verdi.

Abone ol

DUVAR - ABD'li bir bilim insanının 'mükemmel çay' için suya bir tutam da tuz atılmasını salık verdiği açıklaması, ABD ve İngiltere makamları arasında esprili bir atışmaya sebep oldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, konuya ilişkin 'ABD'li bilim insanı mükemmel bir bardak çay yapmak için tuz eklemeyi öneriyor' başlıklı haberinde, çayın İngiltere'de 'kültürel bir değer' olduğuna dikkat çekerek '3 bini aşkın mil öteden ABD'li bir bilim insanının mükemmel çay için İngilizlerin ilk etapta son derece saçma bulacağı bir sır keşfettiğini' iddia ettiğini aktardı. Buna göre, Prof. Michelle Francl, 'mükemmel çay' için tuz kullanmayı öneriyordu.

'HİÇBİR ŞEY YAPMADAN ÖYLECE DURAMAYIZ'

Fakat İngiltere basınında yaygın olarak haberleştirilen bu öneri, 18'inci yüzyılda Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na giden süreçte Boston Limanı'nda İngiliz gemilerindeki tonlarca çayın denize dökülmesi olayıyla da bağlantılı olduğu değerlendirilebilecek bir şekilde, iki ülke arasında esprili bir atışmaya neden oldu. Önce, ABD'nin Londra'daki Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yaptı, bu açıklamaya İngiltere Kabinesi'nden yanıt geldi.

24 Ocak Çarşamba günü ABD'nin Londra Büyükelçiliği'nin X (eski adıyla Twitter) resmi hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Bugün Amerikalı bir profesörün 'mükemmel' bir bardak çay tarifine ilişkin basına yansıyan haberler, Birleşik Krallık ile olan özel bağımızı kaynar suya attı" denildi. Çayın 'dostluğun iksiri ve iki ülkeyi bağlayan kutsal bir bağ' olduğu ifade edilen açıklamada, "Bu şok edici teklif, Özel İlişkimizin tam da temeline tehdit oluştururken hiçbir şey yapmadan öylece duramayız" ifadeleri kullanıldı. 

'DEMİNİ ALMIŞ DAYANIŞMAMIZDA BİRLEŞELİM'

Büyükelçilik, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: 

"Dolayısıyla, Birleşik Krallık'ın iyi insanlarını temin etmek isteriz ki Britanya'nın ulusal içeceğine tuz ekleme yönündeki akıl almaz fikir, Birleşik Devletler'in resmi politikası değildir ve asla olmayacaktır. Demini almış dayanışmamızda birleşelim ve söz konusu çay olduğunda yekvücut olduğumuzu dünyaya gösterelim. ABD Büyükelçiliği, çayı uygun şekilde - yani mikrodalgaya atarak - yapmaya devam edecektir."

İNGİLTERE KABİNESİ'NDEN YANIT: ÇAY SADECE KETTLE İLE YAPILIR

Bu açıklamanın sosyal medyada kısa süre içinde binlerce kez beğenilip paylaşılmasının ardından Birleşik Krallık Kabinesi de kendi X hesabından bu mesajı alıntılayarak şu ifadeleri kullandı: "Özel İlişkimizi takdir ediyoruz ama bir konuda tüm kalbimizle size katılmıyoruz: Çay sadece kettle (elektrikli su ısıtıcısı) ile yapılabilir." 

PROF. FRANCL: DİPLOMATİK OLAY YARATMAK İSTEMEMİŞTİM

Bu karşılıklı açıklamaların ardından BBC'ye açıklamada bulunan, çaya tuz atılmasını öneren Pennsylvania'nın Bryn Mawr Üniversitesi'nden kimya profesörü Prof Francl, "Kesinlikle diplomatik bir olaya sebebiyet verme niyetinde değildim" diye konuştu.

ABD tarihinde 'Boston Çay Partisi' olarak bilinen olay, Amerika'daki sömürgecilerin İngiltere'den gelen yüksek vergili çayı ve İngiltere'yi protesto etmek için 16 Aralık 1773'te Boston Limanı'nda İngiliz gemilerindeki tonlarca çayı Amerika yerlilerinin kılığına girerek denize dökme eylemidir. Bu eylem, İngiltere'ye karşı Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na giden süreçte önemli köşe taşlarından biri olarak da değerlendirilir. (DIŞ HABERLER)