İngiltere'de İşçi Partisi'nin kalesi Hartlepool'u ilk kez Muhafazakar Parti kazandı

İngiltere'de, İşçi Partisi'nin kalesi olarak görülen Hartlepool bölgesinde yapılan milletvekili seçimlerini Muhafazakar Parti kazandı.

Abone ol

DUVAR - İngiltere'de perşembe günü yerel seçimler, İskoçya ve Galler'de ise bölgesel seçimler yapıldı. Bu seçimlerde oy sayımı sürüyor. Hartlepool bölgesinde boşalan milletvekilliği için yapılan ara seçimi ise iktidardaki Muhafazakar Parti kazandı. Muhafazakar Parti, muhalefetteki İşçi Partisi'nin kalesi olarak görülen ve 1974 yılında seçim bölgesi ilan edilen Hartlepool'dan ilk kez milletvekili çıkardı.

İşçi Partisi'nden milletvekili Mike Hill'in mart ayında istifa etmesi üzerinde yapılan ara seçimlerde 16 aday yarıştı. Seçim sonuçlarına göre, 15 bin 529 oy alan Muhafazakar Parti adayı Jill Mortimer, İşçi Partisi adayı Paul Williams'tan yaklaşık 7 bin oy farkla seçimi kazandı.

Sonuçlar için 'tarihi' diyen Mortimer, Muhafazakar Parti'nin bölgeden çıkardığı ilk milletvekili olmaktan gurur duyduğunu söyledi ve "Aynı zamanda bu bölgeden seçilen ilk kadın milletvekiliyim" dedi. Mortimer, İşçi Partisi'ni "İşçi Partisi çok uzun bir süredir Hartlepool'u çantada keklik gördü" sözleriyle eleştirdi. 

Ülkede perşembe günü yapılan yerel seçimler ve Hartlepool'daki ara seçimler, lideri olduğu İşçi Partisi'yle ilk kez sandığa giden Keir Starmer için 'ilk büyük sınav' olarak nitelendiriliyordu. Hartlepool’da 47 yılın ardından gelen ilk mağlubiyet İşçi Partisinde tartışmalara yol açtı. İşçi Partisi eski milletvekili John McDonnell, seçim sonucunun 'yıkıcı' olduğunu kaydetti. (AA/BBC Türkçe)