İngiltere'de muhafazakarların sonunu Brexit getirecek

Büyük Britanya AB'den ayrılma sürecini yönetemiyor. Artık Büyük Britanya AB'den düzenli çıkış şansını yitiriyor. Muhafazakarlar her ne kadar "yeni bir referandum yapılmayacak bu bizim sonumuz olur" diye düşünseler de biz yaz aylarında yeni bir referandum olabileceğini ve dengelerin yeniden değişeceğini hesapta tutalım.

Abone ol

KÖLN - İngiliz Avam Kamarası, Theresa May'in AB ile müzakere ettiği Brexit Antlaşmasını üçüncü kez reddetti. Parlamento, May'in sözleşmesine karşı getirilen alternatifler üzerinde de anlaşamadı. İngiltere, AB’ye 12 Nisan’a kadar ne yapılması gerektiğini ve 23 Mayıs’taki Avrupa seçimlerine katılıp katılmayacağını söylemek zorunda. Aksi halde düzensiz bir Brexit olacak.

İngiltere Başbakanı May, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Avam Kamarası tarafından reddedilen üç seferlik Brexit Anlaşması için "yakın gelecekte" çoğunluk bulma ümidinin olmadığını ancak muhalefet milletvekillerinin uzlaşma bulma çabalarına yardımcı olmaları durumunda bir çözüm olabileceğini söyledi. Seçmenler "ulusal çıkarla ilgili konularda siyasetçilerin birlikte çalışmasını bekliyorlar" dedi.

May, Muhalefet Partisi ile Brexit çıkmazından bir çıkış yolu bulmak ve alternatifler hakkında konuşmak için görüştü. Ancak üç günlük süren görüşmelerden bir anlaşma çıkmadı. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn May ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Hükümetin tutumunda herhangi bir büyük değişiklik görmedim. Kırmızı çizgilerin kaymasını bekliyorum” dedi.

İşçi Partisi Gümrük Birliği tarafından öngörüldüğü gibi AB ticaret kurallarına yakın bir bağla bağlı yumuşak bir Brexit’i savunuyor. Muhalefet partisi, var olan çevre ve işçi koruma standartlarının da uygulanmasına devam edilmesini istiyor.

İngiltere’nin AB’yi 29 Mart’ta terk etmesi gerekirken çıkma tarihi 12 Nisan'a ertelendi. Daha sonra da May, AB'den, İşçi Partisi ile uzlaşmaya varabilmek ve parlamento aracılığıyla bir anlaşma yapmayı umduğundan AB'den 30 Haziran'a kadar yeni bir erteleme istedi. Ancak May'in talebinin çıkmazı 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan AB Parlamentosu seçimleri. Brexit nedeniyle İngiltere Avrupa seçimlerine katılmaya da hazırlıksız. Şimdi seçimlere katılma kararı alsa bile insanlara seçim için gerekli bilgilerin dağıtılamaması ihtimali de mevcut.

10 Nisan'da, yani Brexit tarihine iki gün kala 27 AB ülkesi devlet ve hükümet başkanları, İngiltere'nin yeni bir gecikme talebiyle ilgili görüşmeleri için Brüksel'de bir araya gelecek. Ancak, bazı AB üyeleri İngilizlere kızgınlar bu nedenle de İngiltere'ye daha fazla zaman vermek konusunda isteksiz olabilirler. AB üyeleri Londra’dan, ileri bir erteleme onaylanmadan önce, daha somut bir eylem planı yapmalarını bekliyorlar.

Özellikle Büyük Britanya ile kara sınırına sahip tek AB üyesi ülke olan İrlanda'da kaotik Brexit'in en önemli sorunu. Şu anda görünmeyen sınırdaki gümrük kontrollerinin veya diğer engellerin Büyük Britanya ekonomisine ciddi şekilde zarar vermesi ve Büyük Britanya'ya ait olan Kuzey İrlanda'daki barış sürecini baltalama ihtimali yüksek.

Bu nedenle İrlanda Başbakanı Leo Varadkar Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 27 AB üyesinden birinin bile Brexit'in ertelenmesine karşı çıkmasının "olanaksız olduğunu" düşündüğünü söyledi. Varadkar İrlandalı radyo istasyonu RTE'ye yaptığı açıklamada, "Herhangi bir ülke ertelemeye karşı çıkarsa İngiltere'nin komşuları olarak Hollanda, Belçika, Fransa ve bizi sıkıntıya sokar kimse de onları affetmez" dedi.

BREXIT ALMAN EKONOMİSİNE OLUMSUZ YANSIDI

Almanya'da beş ekonomi araştırma enstitüsünün bir araya gelerek hazırladığı "Ortak Ekonomi Öngörüsü" raporuna göre, Almanya'da gayrisafi yurtiçi hasıladaki büyüme tahminlerini 2019 yılında yüzde 1,9'dan yüzde 0,8'e çekildi.

Rapora göre, bu gerilemenin arkasında İngiltere'nin AB'den ayrılışı bu gerilemeyi etkileyen en önemli faktörlerden biri. Londra'nın Brüksel ile yollarını 12 Nisan'da herhangi bir anlaşma olmadan ayırması durumunda ekonomik büyümenin tahmin edilenden çok daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor.

Almanya hükümetinin yaptığı açıklamalardan, Almanya'nın Brexit konusunda yavaş yavaş sabrını yitirdiği anlaşılıyor. Berlin Brexit'in 12 Nisan'dan 30 Haziran tarihine ertelemeye karar verdi. Ancak Federal Almanya Avrupa Birliği devlet bakanı Michael Roth, 'Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung'a , "Bu kısa uzatma ancak Londra'nın yeni bir karar verme durumu mevcutsa mümkündür. Yani geri çekilme anlaşmasının 12 Nisan’a kadar Londra’da çoğunluğun kabul etmesi durumunda olması gerekiyor" dedi. Roth, ayrıca uzatma nedeniyle üye devletler arasında stratejik farklılıklar olduğunu da söyledi.

İngiliz halkı 23 Haziran 2016'da bir referandumla AB'den çıkmayı oylamıştı. Yüzde 51.9'u AB'den ayrılmayı isterken, yüzde 48,1'i ise AB'de kalmak istemişti. Şimdilerde İngiltere'de Brexit süreci uzadıkça AB yanlıları daha görünür eylemler yapıyorlar. AB'de kalmak için sayısı milyonları aşan imzalar toplandı. İngiltere AB'den ayrılma sürecini yönetemiyor. Artık İngiltere AB'den düzenli çıkış şansını yitiriyor. Muhafazakarlar her ne kadar "yeni bir referandum yapılmayacak bu bizim sonumuz olur" diye düşünseler de biz yaz aylarında yeni bir referandum olabileceğini ve dengelerin yeniden değişeceğini hesapta tutalım.