İngiltere'de Müslüman futbolcunun şort giymediği için maça çıkmasına izin verilmedi

İngiltere'de yaşayan Müslüman futbolcu Iqra Ismail’in şort yerine eşofman altı giydiği gerekçesiyle sahaya çıkmasına hakem tarafından izin verilmedi.

Abone ol

DUVAR - İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Müslüman futbolcu Iqra Ismail’in şort değil de eşofman altı giydiği için sahaya çıkmasına izin verilmedi.

Mülteci hakları savunucusu olan Iqra Ismail, 2019 yılında Somali takımının kaptanlığını yapmış, Londra’da Hilltop FC takımını kurmuştu. Ancak United Dragons FC’ye transferinin ardından 27 Ekim Pazar günü ilk maçına çıkmasına hakem izin vermedi. 

'5 YILDIR HİÇ ŞORT GİYMEK ZORUNDA KALMADIM'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, yapılan ısınma turunun ardından hakemin yanına gelerek uyarıda bulunduğunu söyleyen Iqra Ismail, “Aynı ligde beş yıldır eşofman altı giyerek futbol oynuyorum ve hiç şort giymek zorunda kalmadım” ifadelerini kullandı. Ismail, hakemin şort giymesi gerektiği konusunda çok sert tavır takınmasına şaşırdığını ekledi. Şort giymesinin mümkün olmadığını söyleyerek maça çıkmayan Ismail, takım arkadaşlarının ve teknik direktörünün kendisini desteklediğini vurguladı.

Iqra Ismail, 8 yaşından beri futbolu uzun kollu eşofman ve başörtüsüyle oynuyor. Ismail, çok sayıda kadının yeteneği ve kapasitesi olmasına rağmen bu muameleden çekindiği için futbol oynamaktan uzak durduğunu sözlerine ekledi.

'MÜSLÜMAN KADINLARA FUTBOLDA BİR ALAN AÇMAYA ÇALIŞIYORUM'

United Dragons FC’nin üyesi olduğu Londra Kadınlar Futbol Ligi, Futbol Birliği’nin (FA) bu tarz konularda hoşgörülü olunması gerektiği bildirisine uymamış görünüyor.

Futbol Birliği’nin (FA) resmi kurallarında sadece kalecilerin eşofman altı giyebileceği belirtiliyor. Ancak FA daha önce yaptığı açıklamalarda bu konuda müsamaha gösterilmesi gerektiğini bildirmişti. Ismail, teknik direktör olarak çalışırken Futbol Birliği’nin hoşgörü maddesine dayanarak lige geribildirimde bulunduğunu, ancak lig yetkililerinin direndiklerini söyledi. Kıyafetle ilgili renk gibi başka kurallara bu kadar sıkı uyulmadığını vurgulayan Ismail, Müslüman kadınlara futbolda bir alan açmaya çalıştığını, ancak mücadelesinin bir ileri bir geri ilerlediğini ekledi. Sahaya çıktığında da dini görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Ismail, Futbol Birliği ve Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ile çalışarak kuralların değişmesi için çabaladığını ifade etti.

Futbol Birliği ise doğrudan Ismail ile iletişim halinde olduklarını ve sorunun çözülmesine çalıştıklarını aktardı. Bu yılın başında bütün temsilciliklere kız çocukların ve kadınların inanç ve dini görüşlerini temsil edecek ve kendilerini rahat hissedecekleri kıyafetlerle maça çıkmalarına izin verilmesi için bildiri yazıldığını da ekledi.

(ALINTI)