İngiltere’de ‘Profesör Karantina’ kuralları ihlal ettiği için istifa etti

İngiltere hükümetini 'sürü bağışıklığı' ve 'kontrollü salgın' stratejilerinden vazgeçmesini sağlayan salgın hastalık uzmanı Profesör Neil Ferguson, karantina kurallarını ihlal ettiği için Bilimsel Danışma Kurulu’ndan istifa etti. Ferguson'un karantinadayken eski sevgilisi Antonia Staats'in ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Abone ol

Nida Dinçtürk

LONDRA - İngiltere’de 'Professor Lockdown' (Profesör Karantina) olarak anılan epidemiyolog Neil Ferguson, karantina günlerinde sevgilisinin evine gelmesine göz yumarak sosyal mesafe kurallarını hiçe saydığını söyledi ve Bilimsel Danışma Kurulu’ndan istifa etti.

İngiltere’de korona virüsü kaynaklı ölümlerin Avrupa’daki tüm ülkeleri geride bıraktığı gün, hükümete salgınla mücadelede danışmanlık eden Bilimsel Danışma Kurulu’nun en dikkat çekici isimlerinden Profesör Neil Ferguson, istifasını açıkladı.

Ferguson, herkese sosyal mesafe kurallarına uyma çağrıları yaparken evli sevgilisi, Antonia Staats’ın kendisini ziyaret etmesine göz yumarak karantina kurallarını hiçe saydığı anlaşıldı. Daily Telegraph’ın haberine göre ikili, karantina süresince en az iki kez bir araya geldi.

İngiltere’de yarım milyon kişinin öleceğini söyleyen uzman enfekte oldu

Çiftin ilk buluşmasının, Ferguson’un bir haftalık kısmi sokağa çıkma yasaklarının haziran ayına kadar uzatılması gerektiğini söylediği 30 Mart günü gerçekleştiği biliniyor. Bu tarihten yaklaşık bir hafta önce ise Sağlık Bakanı Matt Hancock’un, günlük basın toplantılarından birinde, birlikte yaşamayan çiftlerin karantina süresince ayrı kalmaları gerektiğine dair açıklaması yer alıyor.

'BAĞIŞIKLIK KAZANDIĞIMI DÜŞÜNDÜM'

Telegraph’a konuşan Ferguson, yanlış bir eylemde bulunduğunu kabul ederek korona virüsü testi pozitif çıkmasının ardından kendisini iki hafta izole ettiğini ve sonrasında bağışıklık kazandığını düşündüğünü ifade etti. Hükümetin bu konudaki açık mesajına tekrar dikkat çekerek bu tavsiyelerin herkesi korumak için olduğunu anımsattı.

Ferguson, Başbakan Boris Johnson’a İngiltere’de kısmi sokağa çıkma yasaklarını başlatması için ikna edici veriler sunmasıyla tanınıyor ve bu yüzden ‘Professor Lockdown’ olarak anılıyordu.  Johnson’ın korona virüsüne yakalandıktan sonra uzun süren tedavi sürecinde hükümet salgınla ilgili yeni bir karar almamış, Ferguson’un tavsiyeleri doğrultusunda sokağa çıkma yasaklarını sürdürmüştü. Ayrıca hükümet, Ferguson’un tavsiyelerinden yola çıkarak ‘dışarı çıkma’ koşullarını sadece günlük egzersiz, temel gıda alışverişi, acil tıbbi durumlar ve evden çalışması mümkün olmayan kişiler için esnetmişti.