İngiltere'den salgın ve kıtlığa karşı yardım paketi

İngiltere'de Uluslararası Kalkınma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın birleştirilmesiyle oluşturulan Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kallkınma Bakanlığı'nın korona virüsü salgını ve kıtlıkla mücadele için bir yardım paketi oluşturduğu aktarıldı. 119 milyon pound tutarındaki yardım paketinin, 'altı milyonu aşkın insanın uç sınırlardaki açlık sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olması amacıyla' hazırlandığı belirtildi.

Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Uluslararası Kalkınma Bakanlığı (DFID) ile Dışişleri Bakanlığı'nın (Foreign and Commonwealth Office-FCO) tek bir çatı altında birleşmesiyle beraber yeni Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kallkınma Bakanlığı'nın (FCDO), korona virüsü salgını ve kıtlık tehdidiyle mücadele için 119 milyon pound tutarında yeni bir yardım paketi hazırladığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın açıklamasında, korona virüsü salgınıyla mücadelenin yanı sıra bu yardım paketinin 'Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sahel Bölgesi, Güney Sudan ve Sudan’da altı milyonu aşkın insanın uç sınırlardaki açlık sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olması amacıyla' oluşturulduğu aktarıldı.

Açıklamada, bu yıl dünya genelinde 250 milyon insanın en uç açlık sınırına sürüklendiği ve korona virüsü salgını, çatışmalar, çekirge istilaları ve iklim değişikliği nedeniyle Yemen’in bir kısmının, Güney Sudan’ın, Nijerya’nın ve Burkino Faso’nun da kıtlığın eşiğine geldiği belirtildi. Uluslararası dikkatin bu bölgelere yönelmemesi halinde ise pek çok insanın açlık ve hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedeceği ve salgının yayılmaya devam edeceği konusunda uyarıda bulunuldu.

Raab'ın Nick Dyer’ı İngiltere'nin ilk Kıtlık Önleme ve İnsani Çalışmalar Özel Elçisi olarak atadığı belirtildi ve Raab'ın şu ifadelerine yer verildi: “Korona virüsü ve kıtlık, dünyanın en yoksul ülkelerinden bazılarında milyonlarca insanı tehdit etmekte ve terör ve göç akımları da dahil Birleşik Krallık’ı doğrudan etkileyen bir takım sorunların artmasına neden olmakta. Bu küresel sınamalarla, ancak diplomatik gücümüzü yardım alanındaki dünya lideri uzmanlığımız ile birleştirerek mücadele edebiliriz.”

Açıklamada aynı zamanda İngiltere'nin ulusal gelirinin yüzde 0.7’sini yardım çalışmalarına harcama kararı aldığı ve şu ana dek korona virüsü salgınıyla mücadeleye destek için 774 milyon pound yardımda bulunulduğu aktarıldı.

Bugün açıklanan yardım paketinin şunları gerçekleştirmesi bekleniyor:

  • Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sahel Bölgesi ve Sudan’da altı milyonu aşkın insanın uç sınırlardaki açlık sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olması,
  • Yaklaşık 240 bin insana üç ay boyunca gıda yardımı sağlayarak Kuzey Doğu Nijerya’daki aşırı açlık sorunuyla mücadele etmesi,
  • Annelere ve çocuklara hayat kurtaran gıda hizmetlerini götürmek için UNICEF ile yapılan yeni ortaklık sayesinde Sahel Bölgesi, Somali Yarımadası, Nijerya, Mali, Malawi, Bangladeş, Filipinler, Endonezya, Pakistan ve Afganistan’da kötü beslenme ve çocuk ölümlerinin azaltılması,
  • Çatışma, kuraklık ve korona virüsünün ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle pek çok eksiklik yaşayan, mağdur durumdaki Afganların, ailelerine yiyecek alabilecek paralarının olmasını sağlaması.