İngiltere'ye ikinci kabus uyarısı: Vaka sayısı günlük 50 bine çıkabilir

İngiltere'de hükümetin sağlık danışmanı Prof. Chris Whitty'den hükümete uyarı: Yeni korona vakaları her yedi günde ikiye katlanıyor. Yeni önlemler alınmazsa ekimde günlük vaka sayısı 50 bine, günlük ölü sayısı kasımda 200'e yükselecek.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü vakalarının yeniden artmaya başladığı İngiltere'de, hükümetin sağlık danışmanı Prof. Chris Whitty'den uyarı geldi. Whitty, ülkedeki vaka sayısının her yedi günde ikiye katlandığını söyleyerek, yeni kısıtlamaların getirilmesi çağrısında bulundu. Whitty, önlem alınmaması halinde ekim ayında günlük vaka sayısının 50 bine yükseleceğini, günlük can kayıplarının da kasım ortasında 200'e çıkacağını söyledi.

'TEST SAYISININ ARTMASIYLA İLGİSİ YOK'

İngiltere'de dün, son bir günlük yeni vaka sayısı 3 bin 899 yeni vaka tespit edilmişti. Hükümetin bilim danışmanı Patrick Vallance'la birlikte salgınla ilgili günlük bilgilendirme toplantısında konuşan Whitty ise vaka sayılarının bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte her yaş grubunda arttığını, bunun test sayısının artmasıyla ilgisi bulunmadığını vurguladı.

'BAĞIŞIKLIK ORANLARI ÇOK DÜŞÜK'

Whitty, nüfusun yüzde 8'inin Covid-19'a karşı antikor geliştirdiğini, Londra'da ise bu oranın yüzde 17 olduğunu açıkladı. Whitty, bu oranların virüsün yayılmasını önlemeyeceğine dikkat çekti.

Vallance ise Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi görenlerin sayısının eylül başından beri sürekli artış gösterdiğine dikkat çekti. Sonbahar ve kış döneminde salgının daha da artmasının beklendiğini vurgulayan Vallance, durumun ciddiyetinin herkes tarafından anlaşılması gerektiğini vurguladı.

'GERÇEK SAYI GÜNLÜK 6 BİN OLABİLİR'

Gripten yılda ortalama 7 bin kişinin öldüğünü belirten Vallance, korona virüsünden ölüm sayısının çok daha yüksek olduğunu söyledi. Vallance, İngiltere'de Covid-19 bulaşanların sayısının toplam 70 bin civarında olduğunu ve günlük vaka sayısının 6 binlerde seyrettiğinin tahmin edildiğini ifade etti.

'İKİ HAFTALIK MİNİ KARANTİNA' İHTİMALİ

Danışmanların uyarıları, hükümetin salgının kontrol altına alınması için yeni önlemleri değerlendirdiği bir dönemde geliyor. Başbakanlık konutunda dün Prof. Whitty, Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Matt Hancock ile bir araya gelen Başbakan Boris Johnson'ın "iki haftalık mini bir karantina" önerisini değerlendirdiği belirtiliyor.

'HASTANEYE YATANLAR SEKİZ GÜNDE İKİYE KATLANIYOR'

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock da, dün yaptığı açıklamada, hastaneye yatırılan hastaların her sekiz günde ikiye katlandığını belirtmişti. Hancock, herkesin kurallara uyması halinde ulusal ölçekte bir karantinanın engellenebileceğini söylemişti.

Ana muhalefet İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer ise hükümetin alacağı tüm önlemlere destek vereceklerini belirtti. Ancak Starmer, Temas Takip Programı'nın "çökme aşamasına gelmesi" nedeniyle ikinci ulusal karantinanın daha kaçınılmaz hale gelmeye başladığını vurguladı. (BBC Türkçe, DIŞ HABERLER)