İnsan Hakları Anıtı ‘sanatı korumak' için gözaltındaymış

Polisin bir yıldır bariyerlerle çevirerek gözaltına aldığı ve yanı başına seyyar karakol kurduğu İnsan Hakları Anıtı’nın durumuna ilişkin bilgi edinme başvurusu yapan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş’a, Ankara Valiliği yanıt verdi. Valilik, anıtın 'sanatı ve sanatçıyı korumak' için bariyerlerle çevrildiğini söyledi.

Abone ol

ANKARA - Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı, KHK ile görevlerinden ihraç olduktan sonra işlerine iade edilmek için açlık grevine başlayan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın 22 Mayıs 2017 tarihinde gözaltına alınmalarının ardından polis tarafından bariyerlerle çevrildi.

Avukatları aracılığıyla bilgi edinme başvurusu yapan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, anıtın bariyerlerle çevrilmesinin ve anıtın yanında polis noktası oluşturulmasının nedenlerinin ve hukuki dayanaklarının bildirilmesini istedi. Aktaş’ın başvurusuna Ankara Valiliği yanıt verdi.

UÇ İDEOLOJİK GÖRÜŞLERE MÜZAHİR GRUPLARCA İŞGAL EDİLMİŞ!

Toplumsalhukuk.net’in aktardığına göre Ankara Valiliği, Aktaş’ın başvurusuna verdiği cevapta Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başlattığı açlık grevinin kanuna aykırı eylem olduğunu, bu eylemlerde herkese açık olan alanların “uç ideolojik görüşlere müzahir şahısların bulunduğu gruplarca işgal edildiğini" öne sürdü.

Ankara Valiliği tarafından verilen yanıtta toplantı ve gösteri yürüyüşü ile düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin “milli güvelik, kamu güvenliği, kamu düzeni, vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak” için kısıtlanabileceği savunuldu. Valilik devamında şunları söyledi: “Düşünce ve kanaat hürriyetinin’ ihlali konusunda anayasaya aykırı olarak idarenin yapmış olduğu herhangi bir uygulama bulunmamaktadır. Aksine anayasada belirtilen hükümler ve yetki doğrultusunda tedbirler almaktadır.”

VALİLİK: DEVLET SANAT FAALİYETLERİNİ VE SANATÇIYI KORUR

Valilikçe verilen yanıtın sonunda ise heykelin 1990 yılında vatandaşların beğenisine sunulduğu belirtildikten sonra şunlar ifade edildi:

"Söz konusu heykel vatandaşlarımızın ortak kullanımında bulunmasına rağmen zamanla çeşitli uç ideolojik görüşe müzahir şahıslar tarafından sahiplenerek kendi görüşleri doğrultusunda hazırlanan afiş, bildiri vb. malzemeler yapıştırılmak suretiyle kendi amaçları doğrultusunda kullanılmaya başlanmış, üzerine asılan ve yapıştırılan malzemeler ile de çoğu zaman görüntü kirliliği oluşturacak şekilde heykelin doğal görüntüsüne zarar verilmiştir. Son olarak (24) saat esasına göre gündüz/gece olmak üzere 'süresiz açlık grevi' adı altında gerçekleştirilen kanuna aykırı eylemler esnasında ise kamuya ait olan heykel önüne konulan masa, sandalye, koltuk vb. yaşam malzemeleri ile yerleşke haline getirilerek işgal edilmek istenmiştir. Bunun üzerine bu kanuna aykırı eylemi gerçekleştirilen şahıslar men edilerek bir daha bu şekilde bir eyleme tevessül edilmemesi için heykel bariyerler ile koruma altına alınmıştır.

Alınan bu koruma tedbiri Anayasamızın Sanatın ve sanatçının korunması başlıklı 64.maddesinin “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alın” hükmüne aykırı olmadığı gibi aksine bu hüküm gereği sanat eserini koruyucu yöndedir. Belirtilen insan hakları heykel belirli bir görüşe müzahir bir zümreye ait değil toplumun tamamının hak sahibi olduğu kamusal bir simgedir.

Valiliğimizce alınan yasaklama kararının sona ermesi veya eylemci şahıslar tarafından günde (2) defa olacak şekilde gerçekleştirilen kanuna aykırı eylemlerin son bulması ve emniyet tedbiri alınmasında lüzum bulunmadığının anlaşılması halinde söz konusu emniyet tedbirlerinin son bulacağı değerlendirilmektedir. Bu konudaki takdir idareye aittir. Bilgilerinize rica ederim."

AVUKAT TÜRKOĞLU: DAVA AÇACAĞIZ

İnsan Haklarının durumuna ilişkin Aktaş’ın başvurusunu yapan Avukat Seçkin Türkoğlu ise şu açıklamayı yaptı: "Esasen biz bu başvuruyu açacağımız iptal davasına dayanak olarak yaptık. İdarenin bu kolluk faaliyetinin yasal bir dayanağı var mı onu öğrenmek istedik. Yasal dayanağının olmadığını gördük.  İdare bir tanımlama yaparken bir kanuni dayanağının olması gerekir. Ancak valiliğin, yanıtında ifade ettiği 'uç ideolojik görüşlere müzahir şahıslar'  tanımlaması kanunda mevcut değildir. Bu durum idarenin keyfiliğini bize göstermektedir. ‘Sanatı ve sanatçıyı koruyoruz’ derken ise açıkça bizlerin aklıyla alay etmektedirler. Bu konuda yorum yapmaya dahi gerek duymuyorum. İfade özgürlüğüne getirilen bu kısıtlamaya karşı dava açacağız. Türkiye’nin bir hukuk devleti olması ve idarenin hukuka uygun davranması için elimizden geleni yapacağız."

(DUVAR)