'İnsan Hakları Belgesel Film Günleri' bu yıl internet üzerinden gerçekleştirilecek

TİHV tarafından düzenlenen 11'inci İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin bu yılki teması "toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü". Pandemi nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirilecek belgesel film gösterimlerine ilişkin konuşan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, "Programda düşündürücü, tartışmaya yol açıcı filmler var. Dolayısıyla herkesi sitemizi ziyaret etmeye ve filmleri izlemeye davet ediyorum. Birlikte düşünelim, birlikte soru soralım ve sorunlara birlikte çözüm arayayalım" dedi.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından her yıl düzenlenen 'İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin 11'incisi bu yıl  10 – 17 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tüm dünyayı etkileyen korona virüsü salgını nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirilecek olan İnsan Hakları Belgesel Film Günleri'nin bu yılki teması "toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü".

Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan farklı sorunlara dair izleyicilerde farkındalık ve duyarlılık oluşturmayı hedefleyen TİHV İnsan Hakları Belgesel Film Günleri programında ülke içinden 10, ülke dışından 15 olmak üzere toplam 25 insan hakları temalı belgesel film yer alıyor. İnternet sitesi üzerinden açıklama yapan vakıf, yurttaşları film gösterimine davet ederek, "Bu filmleri birlikte izlemekten, hak ihlallerinin önlenmesi ve insan haklarına saygının yükseltilmesi üzerine birlikte düşünmekten büyük bir mutluluk ve onur duyacağız" ifadelerini kullandı.

AFİŞ YARIŞMASINDA BU YIL 230 ESER YARIŞTI

Her yıl olduğu gibi bu yıl da teması “toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü” olan film günleri öncesi afiş yarışması da düzenlendi. Son başvuru tarihi olan 18 Ekim itibarıyla online olarak 144 başvuru yapılan yarışmada toplam 230 eser teslim edilirken, eserlerin tamamı seçici kurul tarafından belirlenen takvime uygun olarak kör hakemlik yöntemiyle, çevrimiçi ve üç turlu olarak değerlendirildi. Elemeler sonucunda üçüncü tura 26 eser kalırken, İzmir’den başvuru yapan Ulaş Yeşilyurt'un eserinin birincilik ile ödüllendirilmesine ve TİHV 11. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin afişi olmasına karar verildi. İstanbul’dan başvuru yapan Mehmet Işık'ın eseri ikincilik, Portekiz’den başvuru yapan Yunus Ak'ın eserinin ise üçüncülük ile ödüllendirilmesine karar verilen yarışmada, yarışmacıların ödülleri 10 Aralık tarihinde İzmir’de yapılacak ödül töreninde verileceği ancak, Covid-19 salgını nedeniyle ödül töreninin belirtilen tarihte yapılamadığı durumda ödül miktarları kazananların banka hesaplarına yatırılacağı da belirtildi. Dereceye giren ve derecelendirme dışında beğeni alan ilk 26 eserin ise 10 – 17 Aralık 2020 tarihlerinde web sitesinde sergileneceği belirtildi.

TİHV 30, BELGESEL FİLM GÜNLERİ 11 YAŞINDA !

Belgesel Film Günleri'ne ilişkin Gazete Duvar'a konuşan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, etkinliğin 11 yıldır tüm zorluklara rağmen istikrarlı bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, "TİHV 30 yaşında İnsan Hakları Belgesel Film Günleri de 11 yaşında. İstikrarsızlığın, sürekliliğin olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Yapılan bir iş başlar, bir süre sonra aksar gider yarım kalır. Hem TİHV 30 yıldır inatla ve sebatla istikrar bir şekilde çalışıyor hem de biz bu film günlerini aynı istikrarla büyük olanaksızlıklar içerisinde her türlü zorlukla başa çıkarak kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bunu kıymetli buluyoruz. Keşke insan hakları ihlalleri son bulsa, keşke işkencesiz bir Türkiye ve dünya oluşsa da bizim gibi kurumlara da ihtiyaç kalmasa. İstikrarı, kararlılığı, sürekliliği bir anlamda övüyoruz çünkü insan hakları savunuculuğunun asli nitelikleridir bunlar. Ama aynı zamanda iyi bir şey de değil. Biz ne kadar uzun süre yaşarsak ihlaller de o kadar da uzun sürüyor anlamına gelecek ve insanlar mağduriyet yaşıyor olacak. Keşke bunların hepsi bitse de bu ülkede bizim gibi kurumlara ihtiyaç kalmasa" dedi.

'BİRLİKTE DÜŞÜNELİM, SORALIM, SORUNLARA ÇÖZÜM ARAYALIM'

Pandemi nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirilecek gösterimlere tüm insan hakları savunucularını ve duyarlı insanları katılmaya davet eden Üsterci, şunları kaydetti;

"Pandemi koşullarında sinema salonunda film seyretmenin keyfini, o kültürel sosyal coşkuyu yakalayamayacağız ama en azından çok geniş bir kesime ulaşma imkanı da veriyor online sistem. İyi çalıştık iyi hazırlık yaptık. Seneye pandemi koşulları da geçer, hem sinema salonlarında film günlerimizi gerçekleştiririz hem de yeni öğrendiğimiz bu online sistemi de ekleyerek çok daha geniş izleyici kitlesine ulaşabiliriz. Programda düşündürücü, tartışmaya yol açıcı filmler var. Dolayısıyla bu 7 gün boyunca insan hakları savunucularını, sinemaseverleri, duyarlı herkesi sitemizi ziyaret etmeye ve filmleri izlemeye davet ediyorum. Birlikte düşünelim, birlikte soru soralım ve sorunlara birlikte çözüm arayalım."

TİHV 11. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri kayıt formuna ise buradan ulaşılabilir.

.