İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden gözaltılara tepki: Kürtler hedef alınıyor

HRW'nin Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Emma Sinclair-Webb, seçimlere sayılı günlere kala yürütülen Diyarbakır merkezli operasyonları 'siyasi güdümlü' olarak niteledi.

Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Diyarbakır merkezli 21 ilde gerçekleşen operasyon ve gözaltılara tepki gösterdi. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre ev baskınlarıyla en az 126 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, HRW'nin Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Emma Sinclair-Webb, baskınların zamanlamasına dikkat çekti. Yetkili, 14 Mayıs seçimlerine sayılı günlere kala yürütülen operasyonları 'siyasi güdümlü' olarak niteledi.

'ANADOLU AJANSI KARALAMA KAMPANYASI YÜRÜTÜYOR'

Kürt siyasetçi, gazeteci ve hukukçuların hedef alındığını söyleyen Sinclair-Webb, soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı getirildiğini hatırlattı. Bu karar rağmen, Anadolu Ajansı'nın muğlak detayları kamuoyuna sunduğunu ve gözaltına alınanlara yönelik bir 'karalama kampanyası' yürüttüğünü söyledi. 

Sinclair-Webb, şu ifadeleri kullandı: "Operasyonlar ve gözaltılar, Türk makamlarının seçimler öncesi yetkilerini kötüye kullanmaya hazır olduğunu gösteriyor."  

'HUKUKA AYKIRI UYGULAMALARA DERHAL SON VERİLMELİ'

Sabah saatlerinde 21 ilde aralarında gazeteci, siyasetçi, tiyatrocu ve hukukçuların da bulunduğu kişilerin evine şafak vaktinde polis baskını düzenlendi. Diyarbakır Barosu'nun sosyal medya hesabından yayınlanan açıklamada, soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı getirildiği aktarıldı. Gözaltıların 'keyfi' olduğunu belirten Diyarbakır Barosu'nun açıklamasında, "Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır" denildi.