İnsanlık tarihini değiştirecek iki diş bulundu

'İnsanlığın kökenlerinin Afrika'da bulunduğu' teorisi baştan yazılabilir... Almanya bulunan 9.7 milyonluk iki diş fosili bilim insanlarını şaşırttı.

Abone ol

DUVAR - Almanya'da insanlık tarihinin yeniden yazılmasına yol açacak bir 'keşif' yapıldı. Arkeologlar, 9.7 milyon yıllık maymun dişi kalıntıları buldu. Ren Nehri'nin eski yatağında, Eppelsheim kentinin yakınlarında bulunan ve 'hominins' türü ile benzerlik gösteren iki diş fosilinin insanlık tarihini değiştirebileceği belirtiliyor.

Zira kalıntılar Etiyopya'da bulunan 'en insansı ve en yaşlı fosil' Lucy'nin dişleriyle benzerlik gösterse de, bugüne dek Avrupa veya Asya'da bulunan türlerin hiçbirine benzemiyor. Üstelik, Lucy'den daha yaşlılar. Avrupa'da büyük maymunların milyonlarca yıl önce bulunduğu bilinse de, insanlarla yakından akraba sayılan 'hominins' türünün kıtada görüldüğü bilinmiyordu. Tüm bunlar, 'insanlığın kökenlerinin Afrika'da olduğu' teorisi hakkında soru işaretleri yaratıyor.

Alman gazetesi Die Welt'in haberine göre, Eylül 2016'da çıkarılan bu kalıntılar bilim insanlarını öyle şaşırtmış ki, ilgili araştırmanın sonuçları tam bir yıl boyunca yayımlanmamış. Almanya'daki Mainz Doğal Tarih Müzesi'nin direktörü ve araştırma ekibinin başkanı olan Herbert Lutz, keşfin dünyaya ilan edildiği basın toplantısında "Bunların maymun dişi olduğu açık. Özellikleri Afrika'daki buluntulara benziyor" diye konuştu. Ancak Lutz, Almanya'da yeni bulunan fosillerin Afrika'dakilerden dört ila beş milyon yıl daha yaşlı olduğuna dikkat çekti. Lutz, "Bu dişleri bulmuş olmak muazzam bir şans ama aynı zamanda çok büyük bir gizem" dedi. Lutz, araştırmaya dair ilk makale yayımlanmış olsa da, 'gizemi çözmek için asıl çalışmanın yeni başladığını' da belirtti.

Basın toplantısında söz alan Mainz belediye başkanı ise "Abartmak istemem ama insanlık tarihini bugünden itibaren yeniden yazmaya başlamamız gerekebilir" diye konuştu. Arkeolog Axel von Berg ise yeni buluntuların uzmanları şaşkına çevirmeye devam ettiğini söyledi.

ARAŞTIRMANIN İNGİLİZCE METNİ