İnternette 'birini bulmanın' en etkili 8 yolu

İnterneti kullanarak, yeni tanıştığınız ya da tanışmak istediğiniz kişiler hakkında en doğru bilgilere nasıl ulaşabilirsiniz?

Abone ol

DUVAR - Aslında internette sadece sevgili adaylarını değil; yeni tanıştığımız ya da ismini duyup merak ettiğimiz herhangi birini, işe alınan ya da alacağımız kişileri araştırıyoruz. Biraz teknolojik bilgi, biraz beceri ve bazı bilgiler doğrultusunda internet üzerinden merak ettiğiniz kişiler hakkında daha daha bilgiye sahip olmanız mümkün.

Araştırma yapmadan evvel söz konusu kişiye ait elinizdeki verileri değerlendirmeniz gerekiyor. Bundan sonra yapılabilecek olanlar şöyle.

1.TAM ADINI BİLDİĞİNİZ BİRİNİ ARAMAK: Aradığınız kişinin tam ismini biliyorsanız, ilk olarak Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlarda araştırma yapmak ilk akla gelen yol. Eğer bir yakınına veya tanıdığınız bir arkadaşına ulaştıysanız, fotoğraflarına yapılan yorumlar kişiliği ve ne kadar popüler biri olduğuna dair fikir verecektir.

2.SOYADINI BİLMİYORSANIZ: Aradığınız kişinin soyadını bilmiyorsanız eldeki ek verilere başvurmanız gerekiyor. Nerede okula gittiği, nerede çalıştığı, hangi kulübe üye olduğu, hangi ortak arkadaşlarınızı tanıdığı vs. Eğer bu bilgilere sahip değilseniz, işiniz zor. Elinizde tek bir seçenek kalıyor, o da fotoğrafını bulmak.

3.FOTOĞRAFI VARSA: Ekranda bir pencere açıp, Google sayfasına girin. Ortada bulunan ‘Görseller’ yazılı linke tıklayın ve adres çubuğu kısmında bulunan kamera simgesine tıklayarak aratmak istediğiniz fotoğrafı seçin. O fotoğrafla ilgili tüm bilgiler karşınıza çıkacaktır. Sonra size düşen bu bulduğunuz detayları internette araştırmak... Aynı işlemi www.tineye.com sitesinden de yapabilirsiniz.

4.DETAYLI KONUM VE ADRES BULMAK: Akıllı telefonlar sayesinde paylaştığımız her fotoğrafın konum bilgisi fotoğraflara işleniyor, dolayısıyla da sosyal ağlara… Üstelik dijital makineyle çekilmiş fotoğraf, sadece bir görüntü dosyasından ibaret değil artık. Fotoğrafın hangi makine, hangi lensle, ne zaman vs. çekildiği gibi onlarca bilgi de bu görüntü dosyasının içine atılıyor ve buna EXIF bilgisi deniyor. EXIF çekilen fotoğrafı okumanızı sağlarken aynı zamanda çekime ilişkin ipuçları da veriyor (Instagram bu bilgileri siliyor).

5.E-POSTA ADRESİYLE ARAMAK: Diyelim aradığınız kişinin e-posta adresi vatandaş123@123.com şeklinde; sadece bu e-posta adresi üzerinden arama yapabilirsiniz ama bu aramadan fazla bir sonuç çıkmayabilir. Size önerimiz aramanızı sadece vatandaş123 olarak yapmanız. Çünkü adres sahibinin bu standart ismi başka sosyal sitelerdeki hesapları için de kullanmış olması büyük bir ihtimal, bu yüzden sadece ismin aranması kayıtlı olduğu diğer hesapları da karşınıza getirecektir.

6.ARAMA MOTORLARI: Önemli bir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmanın yolu birden fazla arama motoru kullanmaktan geçiyor. Aradığınız kişiyi yalnızca ‘Googlelamak’ çok kolay gelebilir ama yeterli olmayacaktır. Muhtemelen birden çok arama motoru kullanmanız, kaçırdığınız ek sonuçları bulmayı kolaylaştıracaktır. Belki yeni bir şey keşfetmeyeceksiniz, ancak bir arama motorunun diğerinden daha önemli olduğunu düşündüğü farklı bir veya iki ayrıntı olacaktır. Google, Yandex, Yahoo, Bing, Alta Vista, Vivisimo arama yapacağınız farklı motorlardan sadece bir kaçı…

7.SADECE TELEFON NUMARASI VARSA: Elinizdeki numarayı tüm sosyal ağlarda arayabilirsiniz. Çok düşük bir ihtimal de olsa, eğer numara sosyal hesaba eklenmişse arama sizi doğrudan profile götürecektir. Ya da telefonunuza CIA veya TRUECALLER gibi uygulamalar yükleyerek, numaranın kime kayıtlı olduğunu da görebilirsiniz. Bir başka yol da internette http://www.kimbunumara.com/ sitesinden numarayı araştırmak…

8.KİŞİ ODAKLI ARAMA MOTORLARINI KULLANMAK: İnternette kişiler hakkında daha detaylı bilgiler bulmanızı sağlayan birkaç arama motoru var. İnsan odaklı bu arama motorları genellikle istediğinizi bulmak ve gerekli bilgiye ulaşmak için yeterli olacaktır. Bizim favorilerimiz Pipl ve LinkedIn…

https://pipl.com/ çok kapsamlı bir arama motoru ve tek yapmanız gereken aradığınız kişinin ismini girmek… Nerede yaşadığı ya da ne iş yaptığına dair daha fazla bir bilgi sağlayabiliyorsanız daha doğru sonuçlara ulaşmanız mümkün. Site aradığınız kişinin yaşını, lokasyonunu ve sosyal ağ hesaplarını anında karşınıza getirecektir. Fakat ücretsiz olan Pipl’in en büyük problemi, insanlara sanki onları tanıyormuş gibi profiller sunması… Doğru çıktığında, aradığınız kişi hakkında kapsamlı bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Eğer değilse, aradığınız kişiyle ilgili yanlış bir izlenim edinme şansınız çok yüksek. Mesela kişinin yaşı Pipl’a göre 27 ise, gerçekte 45 olabilme ihtimali var. Bir harfi yanlış yazmanız bile çok beklemediğiniz sonuçlar çıkarabilir. Bu yüzden bulduğunuz bilgilerin sağlamasını yapmanız oldukça önemli…

https://www.linkedin.com/ ise 400 milyonun üstünde üyesi bulunan, dünyanın en büyük profesyonel ağı sayılan bir platform ve sadece iş dünyasına dahil olanlar hakkında bilgi veriyor. Bu site sayesinde aradığının kişinin özgeçmişini görebiliyorsunuz. Ücretsiz bir hizmet olmasına rağmen, eğer aradığınız kişinin özgeçmişinin daha detaylı bir halini görmek istiyorsanız, bunun için profesyonel üyelik satın almak zorundasınız.

Hatırlatma: Pipl gibi siteleri kullanırken, aynı veya benzer isme sahip farklı kişiler hakkında bilgi bulma şansınızın yüksek olduğunu unutmamak lazım. Mesela gezegendeki tek Seran Vreskala olmama rağmen, bu siteler benimle ilgisi olmayan başka insanlar hakkında da bilgi veriyor. Bulduğunuz bilgilere körü körüne inanmadan mutlaka birkaç kez araştırın, sonuçta bu motorlar hayattaki diğer her şey gibi kesinlikle kusursuz değiller.