İntihar eden akademisyenin mektubu: Her yerden geri çevirdiler

İntihar eden araştırma görevlisi Mehmet Fatih Traş’ın, yurt dışına gönderdiği bir burs başvurusu mektubunda üniversitelerin kendisine ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzaladığı için iş vermediğini anlattığı ortaya çıktı. Traş, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde görevliydi.

Abone ol

DUVAR - Araştırma görevlisi Mehmet Fatih Traş’ın, intihar etmesinin yankıları sürüyor. Üyesi olduğu olduğu Eğitim-Sen yaptığı açıklamada, Traş’ın ‘barış imzacısı olduğu için görev süresinin uzatılmadığını ve birçok üniversite tarafından kabul edilmediğinden psikolojik travma geçirdiğini’ duyurmuştu. Yurt dışındaki bir burs fonuna yazdığı mektupta olayı anlatan Traş, Türkiye’nin çok hassas bir dönemden geçtiğini söyleyerek kendisini PKK sempatizanlığı ile itham etmesi üzerine sözleşmesinin iptal edildiğini söylemiş. Traş, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde görevliydi.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler bölümünde sözleşmeli olarak ders verirken Beşiktaş’taki bombalı saldırı sonrası hedef gösterilen ve barış imzacısı olduğu için sözleşmesine son verilen Arş. Gör. Mehmet Fatih Traş, başvuruda bulunduğu üniversiteler tarafından da kabul edilmeyince bunalıma girerek Mersin’deki evinde yaşamına son verdi.

'PKK SEMPATİZANI DİYORLAR'

Çukurova Üniversitesi’nde haziran ayında doktorası biten Traş,  üniversitede kadro gelinceye kadar sözleşmeli olarak derslere girmeye başladı. Traş, sözleşmeli olarak üniversitede çalışmaya devam ederken 10 Aralık Beşiktaş saldırısı sonrası hedef gösterilerek görevine son verildi. Yurt dışındaki bir burs fonuna yazdığı mektupta olayı anlatan Traş,  Beşiktaş saldırısının ardından gerçekleşen bir fakülte kurulunda Kamu Maliyesi Bölümü’nden H.A.'nın saldırının ardından Türkiye’nin çok hassas bir dönemden geçtiğini söyleyerek kendisini PKK sempatizanlığı ile itham etmesi üzerine sözleşmesinin iptal edildiğini söylemiş. Mektupta A.’nın aynı toplantıda MİT’in “Yönetim kimi istihdam ettiğini biliyor mu?” diye sorduğunu ve HDP mitinglerine katıldığı bilgisini verdiğini belirtmiş. Traş, Fakülte’nin 15 Aralık tarihinde aldığı kararla “Görülen lüzum üzerine” denilerek oy birliği ile görevden alınmış.

AYNI GEREKÇELERLE İŞE ALMADILAR

Mektupta anlatıldığına göre Traş, Türkiye'deki bazı üniversitelere başvurmaya karar verip,  Aralık 2016'da Mardin Artuklu Üniversitesi'ne öz geçmişini göndermiş. Ancak başlangıçta nitelikleriyle ilgili oldukça olumlu tepki alan Traş,  birkaç saat sonra aranarak  “Barış Bildirsi”ne imza attığı için kabul edilmesinin mümkün olmadığı söylenmiş. Ocak 2017'deki bir başka girişimi sırasında Çukurova Üniversitesi'nden bir başka akademisyenle İstanbul Aydın Üniversitesi ile temasa geçen Traş,  ertesi görüşmeye çağrılıp, iki buçuk yıllık sözleşme ile İktisat ve Maliye Bölümü'nde çalışma teklif edilmiş. Teklifi kabul eden Traş, ertesi gün yine aynı gerekçe ile kabul edilemeyeceğini öğrenmiş.