İpek Kıraç'tan vekillere sokak hayvanları yasasını reddetme çağrısı

SemtPati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç, sokak hayvanları yasasına ilişkin açıklama yaptı. Çözüm önerilerini sıralayan Kıraç, tüm milletvekillerine yasayı reddetme çağrısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - SemtPati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında açıklamalarda bulundu. 

Açıklamasında herkesin asıl amacının sokak hayvanlarının sayısındaki artışın önüne geçmek istediğini belirten Kıraç, bilimsel verilere başvurulmadan hazırlanmış kanun teklifinin kimseyi hiçbir amaca ulaştırmayacağını söyledi.

'TÜM MİLLETVEKİLLERİMİZDEN BU KANUN TASARISINI REDDETMELERİNİ TALEP EDİYORUZ'

Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Köpekleri kaçınılmaz olarak ölümle karşı karşıya kalacakları bakımevlerine toplama kararı korkuyla verilmiş ve sorunu çözmeyecek bir karar. Nihayetinde bizim insanlığımıza mal olacak. Sayın Milletvekillerimiz, yaşam hakkını korumak yerine ölümü, gerçek çözümler yerine katliamı seçerseniz sadece milyonlarca savunmasız canı değil aynı zamanda insanlığa karşı umudumuzu da kaybedeceğiz. Tüm milletvekillerimizden, kabul edildiği takdirde bir felaket ile sonuçlanacak ve hedef aldıkları sorunu da kalıcı olarak çözemeyecek olan bu kanun tasarısını reddetmelerini talep ediyoruz.”

Türkiye'de 105 bin kapasiteli toplam 322 bakımevi bulunduğunu hatırlatan Kıraç, "Buna karşılık sokak hayvanlarının sayıları milyonlarla ifade ediliyor. Önerilen bu yasa uygulandığı takdirde, kapasitesi zaten yetersiz olan bakımevlerinde, finansman problemleri, aşırı kalabalık ve kötü koşullar bu savunmasız hayvanların toplu ölümlerine sebep olacak" diye konuştu. 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

SemtPati Vakfı'nın çözüm önerilerinin daha önce de kamuoyu ve paydaşlarla paylaşıldığını belirten İpek Kıraç, çözüm önerilerini şöyle özetledi: “Milyonlarca yavru köpeğin acılar içinde öleceği bir dünyaya gözlerini açmasını engellemenin reçetesi belli: Üretimi engellemek, seferberlik başlatarak dişiler öncelikli olmak üzere popülasyonu hızlı ve odaklı bir şekilde kısırlaştırılmak, aşılamak ve alındığı yere geri bırakmak, sorumlu hayvan sahipliğini ve sahiplendirmeleri teşvik etmek, hayvanlar ve insanlar arasındaki bağın ve iletişimin güçlenmesi için her yaş grubu için eğitimler düzenlemek. Tüm köpeklerin mikroçiplenerek kayıt altına alınmasını sağlamak.”