İpekyüz: Komisyon başkanı 'ben de sizin gibi düşünüyorum ama böyle olmak zorunda’ dedi
Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili düzenlemeleri de içeren teklifin kabul edilmesiyle ilgili konuşan HDP'li Necdet İpekyüz, "Düzenleme sağlık alanındaki sorunları çözmekten uzak" dedi.
Semra Yansit
DİYARBAKIR - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, sağlık çalışanlarına yönelik kanun teklifinin sorunları çözmekten uzak olduğunu söyledi.
Sağlık çalışanlarının karşılaştıkları hukuksuzluğa karşı grev ve yürüyüş gerçekleştirdiğini hatırlatan İpekyüz, "Uzun bir süredir sağlık çalışanları şikâyetçiydiler. Bu şikâyet sadece maaşlarıyla ilgili değildi. Özlük haklarını kapsayan genel bir değişim talepleri vardı" dedi.
Sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilince sağlık emekçileri, AK Parti’nin yasa teklifinin taleplerini karşılamadığını, oyalamadan ibaret olduğunu belirtmişti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yasanın Meclis’te kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada "Tüm itirazlarımıza rağmen TBMM’de iktidar tarafından kabul edilen düzenlemeler beklentilerimizden uzak, yetersizdir. Sağlıksız, koca bir yasa daha içi boş çıktı. Dün bizleri hiçe sayan bu teklif görüşülürken TBMM sıralarını boş bırakıp bugün kabul oyu verenleri asla unutmayacağız" ifadelerini kullanmıştı.
Birçok kesimden itiraz sesleri yükselince ve sağlık çalışanlarının yurt dışına çıkışları artınca bir düzenleme hazırlığına girildiğini söyleyen İpekyüz, "Ardından müjde deyip, doktor ve diş hekimlerine yönelik bir düzenleme yapılacak, dendi. Alacakları maaşlardaki kat sayılar ve emeklilik maaşlarının kat sayıları düzenlenecek, dendi ve ciddi bir artış yapıldı" diye konuştu.
‘DÜZENLEMEDE MÜJDELİK BİR DURUM YOK’
İpekyüz, tasarıyla ilgili itirazlarını ise şöyle anlattı: "HDP ve diğer muhalif partiler, neden sadece doktor ve diş hekimlerine yönelik bir düzenleme yapıldığına dair itirazda bulunduk. 2’nci gün onaylanan bir düzenlemeyi çekip yeniden bir çalışma yapacaklarını söylediler. Normalde Meclis'te onaylanan bir şeyin tekrar çekilmesi yasak bir durum. Aralık ayında konuşulan şeyi tekrar haziran ayında önümüze getirip müjde diye ilan ettiler. Ancak bu düzenlemede hiçbir müjdelik durum yok. Emekli olan bir doktor çalıştığı zaman emekli ücreti düşürülüyor. Muayene açarsan ücretin düşmüyor ama özel hastanede çalışınca ücretin düşüyor. Devlet özel hastanelere ucuz iş gücü desteği veriyor. Sosyal devlette emeklilik bir daha çalışmamak ve konforlu bir hayat sürmek içindir. Ancak Türkiye’de emekliler halen çalışıyorsa bu iktidarların ayıbıdır. Bir hekim emeklilik maaşıyla yetinemeyip huzurevinde kalıyorsa bu ayıp, emekli maaşıyla geçinemeyip çalışmak isteyene engel oluyorsan bu daha da ayıp."
'MECLİS KOMİSYONLARI ÇALIŞMIYOR'
Türkiye’de torba yasalar hazırlanırken giriş maddesinde, ‘yurttaşlardan gelen yoğun talep ve kurum ve kuruluşlardan gelen talepler üzerine hazırlanmıştır’ maddesinin bulunduğunu belirten İpekyüz, "Ancak söylenenle pratik arasında hiçbir alaka yok. Ne kurum kuruluş ne de yurttaş görüşü alınıyor. Talimatla yasa çıkarılıyor. Yasa hazırlanırken bütün taraflar dinlenmelidir. Ancak Sağlık Komisyonu şimdiye kadar 4 yıl içerisinde birkaç defa yan yana gelmiş. Meclis'te artık komisyonlar çalışmıyor. Şimdiye kadar muhalefetin verdiği hiçbir yasa gündeme alınmamış. Hep iktidarın önerileri gündeme alınıyor. Sağlıkta birçok kesim sesini yükselti ancak ne Sağlık Bakanı ne de yasayı hazırlayan Sağlık Komisyonu sesini yükselten kurumlarla görüşmedi" diye konuştu.
‘BEN DE SİZİN GİBİ DÜŞÜNÜYORUM AMA…’
İpekyüz, farklı kulvarda olan, başka alanlarda bir araya gelemeyecek 11 kurumun sağlıktaki problemler için ilk kez bir araya geldiğini ve seslerini duyurmaya çalıştığını söyledi. İpekyüz, "Bu da sağlık alanındaki problemlerin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor" dedi.
Meclis'e 54 imzalı bir yasa önerisiyle gittiğini ifade eden İpekyüz, "Ancak AKP’den 4 kişi bu görüşmeye katıldı ki bunlar da yasayı onaylayan isimler değildi. Ve yasanın içeriğine bakılmadan aleyhte oy kullanıldı. Şimdiki Sağlık Komisyonu başkanı, kimi itirazlara, ‘Ben de sizin gibi düşünüyorum ama bu böyle olmak zorunda’ diyor. Yani komisyon başkanı siyasi tek bir güçten emir alıyor" ifadelerini kullandı.
‘BARIŞ ORTAMI SAĞLANMADIKÇA SAĞLIK SORUNU ÇÖZÜLMEZ’
Cumhuriyet’in 100. yılının bitmek üzere olduğunu söyleyen İpekyüz, "Halen İstanbul sürgün yeriyse, Hakkâri, Muş mecburi hizmet yeriyse demek ki eşitliği sağlayamamış ve sorunları çözememişsiniz. ‘Şehir hastanesi yapıyoruz, uçakla hasta getiriyoruz’ diye övünmeyelim. Sağlığı sadece sağlık çalışanları ile çözemeyiz. Bunun topyekûn bir mücadele ile yapılması lazım. Bir ülkede barış ortamı yoksa dünyanın tüm doktorlarını toplasanız sağlık sorununu çözemezsiniz" diye konuştu.