Irak siyaseti referandumdan endişeli

Komşu Irak, Türkiye'deki referandum sonuçlarına nasıl bakıyor? Şii, Türkmen ve Kürt vekiller yanıtladı...

Abone ol

DUVAR - Irak siyaseti, Türkiye'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı referandumundan çıkan sonucu karşısında temkinli. Erbil merkezli Rudaw sitesine konuşan Şii, Kürt ve Türkmen vekiller, Türkiye'deki sistem değişikliğinin bölge ülkeleri açısından uzun vadeli etkileri konusunda endişe beyan etti. Bir Şii vekil, 'diktatörlük' eleştirisi getirdi.

'PARLAMENTER SİSTEM BÖLGEYE DAHA UYGUN'

Şii milletvekili Selim Şevki, "Bütün yetkiler tek bir kişinin elinde toplandığında, sistem genellikle diktatörlüğün yolunu açar" dedi. Şevki, ikili ilişkiler konusunda da şu yorumu yaptı: "Referandum sonucunun Irak-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Parlamenter sistem bu bölgedeki en iyi yönetim biçimi."

'GERİLİM DEVAM EDERSE KÖTÜ OLUR'

Iraklı Kürt siyasetçi Muthanna Amin ise "Referandumdan sonra Türkiye bölgede artan bir role sahip olacak ve eğer Irak'ın Ankara'yla ilişkileri gergin olmaya devam ederse, referandum sonucu Bağdat açısından kötü olacaktır çünkü Iraklı bazı taraflar Türkiye'ye düşmanca yaklaşıyor" yorumunu yaptı.

'TEL AFER'DE Şİİ TÜRKMENLERE YARDIM ETMEDİLER'

Türkmen milletvekili Nahla Hababi'nin de şüpheci yaklaşımı dikkat çekti. Hababi, "Türkiye ne yazık ki Telafer IŞİD'in eline geçtiğinde Şii Türkmenleri kurtarmaya gelmedi. Fakat Türkiye'nin, ülkemizdeki Türkmenlerin sıkıntıları konusunda hakiki bir tavır almasını samimiyetle umut ediyoruz" dedi. (Dış Haberler)