Irak ve Rusya'dan 'Türkiye-Suriye' açıklamaları: 'Önemli adımlar atılıyor'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin Suriye ile normalleşme konusunda önemli adımlar attığını söylerken Irak Dışişleri Bakanı, "Irak, Suriye ile Türkiye'yi bir araya getirmek istiyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzelmesine ilişkin Devlet Başkanı Beşar Esad'a 'davetin yapılacağını' söylemesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecini değerlendiren açıklamalar yaptı. Zaharova, Türkiye'nin sürece dair son dönemde önemli adımlar attığını söylerken, Hüseyin, “Irak, Suriye ile Türkiye'yi bir araya getirmek istiyor” dedi.

ZAHAROVA: İKİ TARAFTAN DA ADIM ATILACAĞINA GÜVENİYORUZ

AA'nın aktardığına göre, dün başkent Moskova'da düzenlenen günlük basın toplantısında konuya ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Türkiye'nin sürece dair son dönemde önemli adımlar attığına işaret ederek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil Türkiye'den (Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi) buna hazır olunduğuna dair son dönemde sinyaller geliyor. Bu eğilimi memnuniyetle karşılıyoruz ve her iki taraftan da bu yönde pratik adımlar atılacağına güveniyoruz" dedi.

Zaharova, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Suriye'de kapsamlı bir çözüme ulaşılması ve bölgesel güvenliğin artırılması açısından hayati önem taşıdığını söyleyerek, "Bu nedenle ortaklarımızı mümkün olan her şekilde temasları sürdürmeye teşvik ediyoruz" diye konuştu. Astana formatının Suriye'de barışçıl bir çözümün geliştirilmesinde tek etkili uluslararası mekanizma olduğunu kaydeden Zaharova, "Astana formatında Türk ortaklarımızla yakın işbirliğimizi sürdürmeye kararlıyız" dedi.

Zaharova, "(Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşme süreci) Astana formatındakiler dahil olmak üzere, bölgede barış ve istikrar isteyen diğer ülkelerde de arabuluculuk çabalarında yapıcı bir rol oynama potansiyeli görüyoruz" ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN'DEN 'BAĞDAT'TA GÖRÜŞME' AÇIKLAMASI

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'ne katılan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin konuştu.

Şam-Ankara arasındaki normalleşmeye ilişkin Rûdaw muhabirinin sorusunu yanıtlayan Hüseyin, Irak’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda devrede olduğunu belirterek, “Irak, Suriye ile Türkiye'yi bir araya getirmek istiyor” ifadelerini kullandı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye ve Suriye tarafları arasında başkent Bağdat'ta bir toplantı yapılması konusunda ön anlaşmaya varıldığını doğrulayarak, henüz bir tarih belirlenmediğini kaydetti. Hüseyin, “Görüşme konusunda ön anlaşmaya varıldı ancak tarih belirlenmedi. Bağdat'a döndüm, tarih belirleyeceğiz" dedi.

Fuad Hüseyin konuşmasında ayrıca "Liderlik düzeyinde Irak ve Türkiye taraflarının yanı sıra Irak ve Suriye tarafları arasında ilişkiler devam ediyor. Suriye Dışişleri Bakanıyla olduğu gibi Türkiye Dışişleri Bakanıyla da görüşmelerimiz oldu" ifadelerini kullandı. 

ERDOĞAN: ABD VE İRAN'IN ÇABALARIMIZI DESTEKLEMESİ GEREKİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak için gittiği Washington'dan dönerken uçakta bir grup basın mensubuna yaptığı açıklamalarda Suriye ve Devlet Başkanı Beşar Esad ile olası normalleşmeyi de ele almıştı.

Erdoğan, bir gazetecinin sorduğu, "Suriye ile ilişkilerin düzelmesine dair 'Beşşar Esed’e davetimizi yapacağımızı belirtiyoruz' dediniz. NATO Zirvesi sonrası düzenlediğiniz basın toplantısında da 'daveti yaptık cevap bekliyoruz' şeklinde bir yaklaşımınız oldu. Bu davetin Ankara, İstanbul gibi bir yerde mi, yoksa sınır hattında bir bölgede mi gerçekleşmesi öngörülüyor? Rusya'nın bu yakınlaşmaya nasıl baktığını biliyoruz ama ABD ve İran cephesiyle ilgili bir tavır, bir tepki söz konusu mu?" sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

"Görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a verdim. Dışişleri Bakanım da şu anda muhataplarıyla görüşmek suretiyle işin bütün yol haritasını belirleyecekler. Ona göre de inşallah adımı atacağız. Biz Suriye’de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Bu inşa sürecinin en önemli adımı da Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçtiğini söylüyoruz. Şu ana kadar bu süreç olumlu istikamette gelişti. Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız. ABD ve İran’ın da bu müspet gelişmelerden memnuniyet duyması ve çekilen onca acının son bulması için süreci desteklemesi gerekir. Biz komşumuzdaki yangını söndürmek için yıllardır çaba sarf ediyoruz. Suriye’nin bir ve bütün olarak yeni bir gelecek inşa etmesi için oluşacak iklimden kimsenin rahatsızlık duymaması temel beklentimizdir. Bu süreci terör örgütleri zehirlemek için elinden geleni yapacaklardır. Provokasyonlar tertipleyip oyunlar kuracaklardır. Tüm bunların farkındayız ve hazırlıklıyız. Biz Suriye’de barış istiyoruz ve barışın yanında olan herkesi de bu tarihi çağrımıza desteğe bekliyoruz."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)