Irak'ta üç Fransız'a idam cezası

Irak'ta bir mahkeme, IŞİD üyesi olmakla suçlanan Üç Fransız vatandaşını idam cezasına çarptırdı. Bu üç kişi, şubat ayında yargılanmak üzere Suriye'den Irak'a gönderilen 12 Fransız vatandaşı arasındaydı. 

Abone ol

DUVAR - Yabancı IŞİD mensuplarının nasıl cezalandırılacağına ilişkin uluslararası hukuk tartışması sürerken, IŞİD üyesi olmakla suçlanan üç Fransız vatandaşı Irak'ta bir mahkeme tarafından idama mahkûm edildi. Fransız vatandaşları Kevin Gonot, Leonard Lopez ve Salim Machou, şubat ayında yargılanmak üzere Suriye'den Irak'a gönderilen 12 Fransız vatandaşı arasındaydı.

Reuters'a konuşan bir Iraklı yargı yetkilisi, bu kişiler için "IŞİD terör örgütünün üyesi olduklarının kanıtlanması sonrası idama mahkum edildiler" dedi. Gonot, Lopez ve Machou'nun kararı Irak'ta temyiz mahkemesine taşımak için 30 günleri var.

Özellikle Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yakaladıkları olmak üzere, yüzlerce yabancı IŞİD mahkumunun nasıl yargılanıp cezalandırılacağı tartışma konusu. SDG'nin Haseke'de kurduğu kamplardaki yabancı IŞİD mensuplarının vatandaşı oldukları ülkelerde yargılanması çağrısı henüz karşılık bulmuş değil. Nitekim Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, şubat ayında Irak'a gönderilen ve üçü bugün idam cezası alan mahkumların durumları ile ilgili soruları yanıtsız bırakmış, Irak mahkemelerinin egemen olduğunu söylemekle yetinmişti.

Irak'ta bugüne dek IŞİD militanı olduğu belirtilen yüzlerce yabancı ülke vatandaşını yargıladı ve aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu birçoğuna idam cezası verdi. Ancak bu cezalar infaz edilmedi.

İnsan hakları örgütleri, Irak'taki bu yargılama süreçlerine 'itirafların birçoğunun işkence ile alındığı' gerekçesiyle karşı çıkıyor. Son olarak Hollanda, IŞİD mensupları için uluslararası bir mahkeme kurulması konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde öneride bulunmuştu. (Dış Haberler)