İran, Amerikan İHA'sının görüntülerini yayınladı

İran, dün düşürdüğü Amerikan insansız hava aracının (İHA) enkazına ulaştı. İHA'nın parçaları devlet televizyonunda sergilenirken, Devrim Muhafızları enkaza kendilerinin ulaşmış olmasının İran hava sahasının ihlal edildiğinin kanıtı olduğunu vurguladı.

Abone ol

DUVAR - İran, hava sahasını ihlal ettiği ve casusluk yaptığı iddiasıyla düşürdüğünü açıkladığı Amerikan insansız hava aracının (İHA) enkaz görüntüleri yayınlandı. ​İran devlet televizyonu RQ-4 Global Hawk yüksek irtifa İHA'nın görüntülerini sergilerken, Devrim Muhafızları da enkaza kendilerinin ulaşmış olmasının hava sahası ihlali suçlamasının doğruluğuna kanıt oluşturduğunu vurguladı.

Devrim Muhafızları'nın havacılık bölümünün başkanı Amirali Hacızade, İHA'nın İran enkazının İran karasularında bulunduğunu söyledi. Amerikan yönetimi, dün düşürülen İHA'nın İran hava sahasını ihlal ettiği suçlamasını reddetmiş ve enkazı aramak uluslararası sularda aramak için çalışma başlattıklarını açıklamıştı.

ABD REDDETMİŞTİ

ABD'ye ait İHA dün sabah, son dönemde gerilimin tırmandığı Körfez bölgesinde dün sabah düşürülmüştü. İran, İHA'nın stratejik bir noktada bulunan Hürmüzgan vilayetindeki Kühmübarek'te, hava sahası ihlali sonucunda ve birçok kez uyarılmasının ardından düşürüldüğünü açıklamıştı. Yarı resmi Tasnim ajansına konuşan üst düzey İranlı bir yetkili, "Hava sahamız kırmızı çizgimizdir ve İran, hava sahamızı ihlal eden her ülkeye her zaman olduğu gibi yanıt vermeye devam edecektir" demiş, Amerikan tarafı bu suçlamaları reddetmişti.

Bir diğer iddia ise ABD Başkanı Donald Trump'ın iki ülke arasında geçmişte de bir iletişim kanalı olmuş Umman üzerinden İran'a mesaj gönderdiği yönünde. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, mesajda 'ABD'nin İran’la savaş istemediğinin ve müzakere isteğinin' iletildiğini öne sürdü. İddiaya göre, yanıt vermek için çok az bir süre tanınan İran yönetimi, yine Umman üzerinden 'karar yetkisinin sadece ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’de olduğu' cevaını iletti.

Amerikan gazetesi New York Times, Beyaz Saray’a yakın bir kişiyi kaynak göstererek Trump’ın İran'a yönelik bir misillemeye önce onay verip sonra bilinmeyen bir sebeple son anda bundan vazgeçtiğini yazmıştı. (DIŞ HABERLER)