İran Büyükelçisi: Türkiye ile ticarette INSTEX mekanizmasını kullanabiliriz

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand, ABD'nin yaptırımlarına karşı Türkiye ile ticarette INSTEX mekanizması ya da yerel para birimlerinin kullanılabileceğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand, ABD'nin petrol ambargosuna karşı Türkiye ticaretin devamı için, Avrupa ülkeleriyle kurdukları INSTEX mekanizmasının kullanılabileceğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr da "INSTEX'i operasyonel hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

NTV'nin haberine göre İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand, ABD'nin yaptırımlarına rağmen petrol ihracatına devam edeceklerini söyledi. Farazmand, "Kesin şudur ki petrol ihracatımıza devam edeceğiz ABD tutumunu dikkate almayacağız petrol ihracatında komşularımızla başka yollar bulmaya çalışacağız" dedi.

Türkiye ile nasıl bir çözüm bulunacağı sorusuna Farazmand, "AB ile kurulan INSTEX mekanizması olabilir ya da bu durumdan kurtulmak için yerel paralarla ticaret olabilir" yanıtını verdi.

'INSTEX'İ OPERASYONEL HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, yeni bir araç olan INSTEX mekanizmasının oluşturulması ve "dizayn edilmesi" gerektiğini söyledi.

Bu sürecin zorlu olduğunu belirten Adebahr, "INSTEX’i operasyonel hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Buna ilişkin İran ile de görüşüyoruz" dedi.

INSTEX mekanizmasının İran tarafında muadil yapıya ihtiyaç duyduğunu belirten Adebahr, bunun için de İran tarafında "Special Trade and Finance Institute" adlı mekanizmanın inşa edildiğini dile getirdi.

Adebahr, her iki mekanizmanın da uluslararası finans standartlarına uygun olması gerektiğini, bu konuda da İran tarafıyla görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

INSTEX NEDİR? 

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ardından Almanya, Fransa ve İngiltere, İran'la ticaretin sürmesi için geçtiğimiz Ocak ayında "INSTEX" ismiyle bir ödeme mekanizması kurdu. Merkezi Paris olan şirketin başkanlığına eski Commerzbank Direktörü Per Fischer getirildi.

ABD ise yeni mekanizmanın yaptırımları etkilemeyeceğini savunmuştu. Sistem henüz kullanılmaya başlanmadı. Sistemin operasyonel hale gelmesi için çalışmalar sürüyor.

ÇAVUŞOĞLU: INSTEX'E KATILMA YA DA BENZER BİR MEKANİZMA İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17 Nisan'da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le yaptıkları görüşmede, iki ülke arasındaki ticarette INSTEX benzeri mekanizmaların nasıl kurulabileceğini değerlendirdiklerini söylemişti.

Çavuşoğlu, dün gerçekleşen Reform Eylem Grubu toplantısının ardından düzenledi basın toplantısında, Türkiye'nin daha önce İran ile özellikle petrol ithalatı konusunda istisnaya tabi tutulduğunu hatırlatarak, "2 Mayıs geçti. Şu anda resmi bir açıklama ABD tarafından henüz gelmedi" dedi.

"Avrupa Birliği ülkeleri, İran ile en çok ticaret yapan ülkeler de bir çözüm bulmaya çalışıyor" diyen Çavuşoğlu, "Kurulan INSTEX mekanizması henüz hayata geçmedi, bu çözüm arayışlarının bir sonucudur. Biz, INSTEX'e katılma ya da buna benzer bir mekanizmanın oluşturulması konusunda İran ve diğer ülkelerle de görüşüyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)