İran: İsrail zamanı gelince cezalandırılacak

Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da uğradığı suikastta öldürülmesinin ardından konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tahran'ın İsrail'e karşı eylemde bulunmasının 'kaçınılmaz' olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da başkent Tahran'da düzenlenen suikastla öldürülmesinin ardından açıklamalarda bulundu. İran'ın bölgesel gerilimleri tırmandırma peşinde olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, daha fazla istikrarsızlık yaşanmaması için İsrail'in cezalandırmaları gerektiğine inandıklarını ifade etti. İran Devrim Muhafızları Ordusu da İsrail'in suikast dolayısıyla 'cezalandırılacağını' yineledi.

ABD'YE ÇAĞRI: İSRAİL'İ DESTEKLEMEYİ BIRAKIN

Reuters'ın aktardığına göre, Tahran'dan gelecek bir eylemin kaçınılmaz olduğunu belirten Kenani, "İran, bölge istikrarı tesis etme peşinde; ancak, bu sadece saldırganın cezalandırılması ve Siyonist rejimin (İsrail) maceraperestliğine karşı caydırıcılık yaratılmasıyla birlikte olacaktır" dedi. ABD'ye İsrail'i desteklemeyi bırakma çağrısı da yapan Kenani, uluslararası kamuoyunun bölgedeki istikrarı muhafaza etme görevinde başarısız olduğunu ve 'saldırganın cezalandırılmasını' desteklemeleri gerektiğini söyledi. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selâmi de konuya ilişkin bugün bir açıklama yaparak, İran'ın 'zamanı gelince cezasını alacağını' söyledi. 

Ne olmuştu?

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde Dürzilerin çoğunlukta olduğu Mecdel Şems beldesine yönelik füze saldırısında 12 çocuk hayatını kaybetmişti. İsrail, saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tutarken, Hizbullah iddiaları reddetmişti. Bu saldırıdan üç gün sonra İsrail Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırı düzenlemiş, saldırıda hedef alınan Hizbullah komutanı Fuad Şükür ölmüştü. Bu saldırıdan saatler sonra ise Hamas lideri Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu başkent Tahran'da, Devrim Muhafızları tarafından idare edilen ve korunan bir misafirhanede uğradığı suikast sonucu ölmüştü. Hamas ve İran, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutsa da Tel Aviv yönetimi saldırının sorumluluğunu üstlenen resmi bir açıklama yapmadı.

(REUTERS)