İran'da 10 askerin öldüğü saldırıyı Ceyşu'l Adl üstlendi

Ceyşu'l Adl'ın Telegram kanalından yapılan açıklamada, eftan'da bir devriye ekibini hedef aldıkları belirtildi. Emniyet Teşkilatı Sözcüsü, grubun bir üyesinin gözaltına alındığını duyurdu.

Abone ol

DUVAR - İran'ın güneydoğusunda Pakistan sınırındaki Sistan-Beluçistan eyaletinde dün güvenlik güçlerine karşı düzenlenen ve 10 askerin hayatını kaybettiği saldırıyı bölgede sık sık eylemler yapan Ceyşu'l Adl üstlendi. Örgüt, Telegram hesabından paylaştığı mesajında, Teftan'da bir devriye ekibini hedef aldıklarını, detaylı bilginin daha sonra açıklanacağını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Emniyet Teşkilatı Sözcüsü Said Muntazeru'l Mehdi ise saldırıda "kilit rol oynayan" ve olay yerinde bulunan Ceyşu'l Adl örgütü mensubu 1 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Sistan-Beluçistan Valiliği de saldırının ardından eyalet çapında genel yas ilan etti.

Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Teftan bölgesinde devriye görevindeki sınır muhafızlarına kimliği belirlenemeyen silahlı bir grup tarafından dün saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 10 askerin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. İçişleri Bakanı İskender Mumini, saldırıyla ilgili kapsamlı soruşturma başlatılması ve sonucun derhal kamuoyuna bildirilmesi talimatını vermişti.

Örgüt, son olarak ​​​​​​​Sistan-Beluçistan eyaletinde 30 Eylül'de düzenlenen ve 3 polisin hayatını kaybettiği silahlı saldırıları ve 1 Ekim'de bir okula açılan ateşte 4 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı üstlenmişti.

CEYŞU'L ADL KİMDİR?

İran'da 'terör örgütü' kabul edilen Ceyşu'l Adl, "Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu" öne sürerek ülkenin güneydoğusundaki Pakistan sınırında yer alan Sistan-Belucistan eyaletinde zaman zaman İran'a karşı silahlı eylemler düzenliyor.  Ceyşu'l Adl, kendisini "Beluç halkının ve İran'daki Ehli Sünnet'in maddi ve manevi haklarını korumayı hedefleyen bir halk hareketi" olarak tanımlıyor.

Grup, 2012 yılında mevcut lider Selahaddin Faruki ve beraberindeki bazı Beluç savaşçılar tarafından kuruldu. Grubun, bölgede geçmiş dönemlerde faaliyet gösteren Cundullah gibi çeşitli Sünni Beluç oluşumların devamı niteliğinde olduğu tahmin ediliyor.

(ANADOLU AJANSI)