İran’da ‘misilleme’ anlaşmazlığı iddiası: ‘Pezeşkiyan ve Devrim Muhafızları karşı karşıya’

İngiltere'nin The Telegraph gazetesi, İran’ın Hamas lideri Haniye suikastına nasıl karşılık vereceği konusunda Cumhurbaşkanı ve Devrim Muhafızları arasında fikir ayrılığı olduğunu iddia etti.

Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin başkent Tahran’da uğradığı suikastta ölmesine İran’ın vereceği yanıt merak edilirken, İngiltere basınına yansıyan bir haberde, İran’daki komutanlar ile ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan arasında bu konuda fikir ayrılığı olduğu iddia edildi. The Telegraph gazetesinin haberine göre, İranlı komutanlar, suikasttan sorumlu tuttukları İsrail’in Tel Aviv kentine doğrudan bir saldırı düzenlemekten yanayken, Pezeşkiyan komşu ülkelerdeki gizli İsrail üslerinin hedef alınmasını öneriyor. 

‘TOPYEKUN SAVAŞA GİRİLMEDİĞİ İÇİN ŞANSLI OLDUĞUMUZDAN BAHSETTİ’

Pezeşkiyan’ın ‘İsrail ile topyekun bir savaşı engellemek’ için İran Devrim Muhafızları Ordusu ile mücadele ettiğini ileri süren gazete, Tahran’daki yetkililerin İsmail Haniye suikastına nasıl karşılık verileceği konusunda bölünmüş durumda olduğunu yazdı. Buna göre, Devrim Muhafızları’na mensup üst düzey komutanlar, sivil kayıplardan kaçınmak için askeri üslere odaklanarak doğrudan Tel Aviv ve İsrail’deki diğer kentlere saldırma konusunda ısrar ederken, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İran’a komşu ülkelerdeki gizli İsrail üslerinin hedef alınmasından yana. Gazetenin haberine göre, İran daha önce İsrail Dış İstihbarat Örgütü Mossad’ın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) ‘casus üslerini’ hedef almıştı. 

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın danışman ve yardımcıları, The Telegraph’a yaptıkları açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ‘İsrail’e karşı daha agresif bir misilleme arayışı içinde Pezeşkiyan’ı zayıflatmaya çalıştığını’ ileri sürdü. İran’ın yanıtına karar verecek kişinin dini lider Ayetullah Ali Hamaney olduğuna dikkat çekilen haberde görüşlerine yer verilen Pezeşkiyan’a yakın bir isim, “Pezeşkiyan, İsrail’e doğrudan bir saldırının ciddi sonuçlarının olacağından korkuyor” ifadelerini kullandı. İran’ın İsrail’e 300’ü aşkın drone ve füze fırlattığı 13 Nisan’a işaret eden kaynak, “(Pezeşkiyan) İran’ın son seferinde ve belki bu sefer de İsrail ile topyekun bir savaşa girmediği için şanslı olduğundan bahsetti” dedi.

‘PEZEŞKİYAN, BAŞKA YERLERİN HEDEF ALINMASINDAN YANA’

Gazetenin haberinde, perşembe sabahı İran’ın batı sınırında ateşlenen silahların Mısır ve İngiltere merkezli havayolu şirketlerinin ülke üzerindeki uçuşlarını askıya almaya ittiği de hatırlatıldı. Pezeşkiyan’a yakın ikinci bir isim, The Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Ülkenin batı sınırındaki bu son tatbikatlar, sadece Pezeşkiyan’ın gözünü korkutmak için. Devrim Muhafızları, İsrail’i hedef alma konusunda ısrarcı ve bunun kolay olduğunu düşünüyorlar” dedi. İkinci kaynağın iddiasına göre, Pezeşkiyan, ‘İsrail’le bağlantılı, Azerbaycan ya da (Irak) Kürdistanı gibi yerlerin hedef alınmasını, bu ülkelere önceden haber verilmesini ve tüm bu dramaya son verilmesini önerdi’. Kaynak, Pezeşkiyan’ın suikastın ‘kendisi yemin ettikten saatler sonra yaşanması karşısında küçük düşürülmüş hissetmediğini’ de aktardı.

‘UZUN VE HARARETLİ GÖRÜMELER YAPTILAR’

The Telegraph gazetesinin iddiasına göre, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a yakın ‘pek çok kişi, Haniye’nin güvenliğinin ihmal edilmesinin Pezeşkiyan’ı savaşın içine çekmek için kasıtlı olduğu’ düşüncesinde. Söz konusu güvenlik zafiyeti için İran Devrim Muhafızları’nın farklı kişi ve birimlerinin birbirini suçladığının ileri sürüldüğü haberde, Pezeşkiyan’a yakın ikinci ismin şu ifadelerine yer verildi:

“Pezeşkiyan’ın Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarını eylemlerin kontrolden çıkmasının önüne geçmek için ikna etmeye çalıştığı uzun ve hararetli konuşmalar oldu… O, Devrim Muhafızları’nın ülkeyi savaşa sürüklemeyi amaçladığının farkında; ancak halka barışçıl yaşam şartları sağlamak da dahil olmak üzere seçim kampanyası sırasında verdiği vaatleri yerine getirmeye kararlı… Liderin ofisinin içindeki nüfuzunu kullanarak Devrim Muhafızları’nın ülkeyi savaşın içine atmasını engellemeye çalışıyor.”

‘PEZEŞKİYAN, KENDİ POZİSYONU KONUSUNDA ENDİŞELİ’

Öte yandan, İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan bir yetkili de The Telegraph’a yaptığı açıklamada, ordu komutanlarının Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın ‘kendi pozisyonu konusunda endişeli olduğuna inandığını’ ve Devrim Muhafızları içinde ‘çok az kişinin onu dinlediğini’ ileri sürdü. “Bir numaralı düşünce, Hizbullah ve diğerleriyle aynı anda Tel Aviv’i vurmak” diyen yetkili, “Güçler içinde Pezeşkiyan’ın çabalarına nasıl engel olunacağı ile ilgili konuşmalar var. Neredeyse herkes ısrar ettiği şeyin devriminin itibarına (uygun) olmadığına inanıyor” diye konuştu. Buna göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, bu hafta yapılan toplantılardan birinde, “Eğer bugün karşılık vermezsek, bir dahaki sefere daha da kaba olacaklar” demişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)