İran'da tutuklu hak savunucusu Nergis Muhammedi’ye yeni suçlama

İran'da polisin kadınlara cinsel tacizde bulunduğunu dile getiren Nergis Muhammedi, hakkında açılan davayı 'İran rejiminin kadınlara karşı başlattığı geniş çaplı savaşın bir parçası' olarak niteledi.

Abone ol

DUVAR - İran'da siyasi mahkumların bulunduğu Evin Cezaevi'nde tutulan Nobel Barış Ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi, yeni bir dava ile karşı karşıya olduğunu duyurdu. Polislerin kadınlara cinsel tacizde bulunduğunu belirten Muhammedi, hakkında açılan davanın 'İran rejiminin kadınlara karşı başlattığı geniş çaplı savaşın' bir parçası olduğunu söyledi.

'KAMUOYUNA AÇIK DURUŞMA YAPILSIN'

'Adaletsiz bir yargı sürecine sürüklendiğini' dile getiren Muhammedi, bu kez de gazeteci ve öğrenci Dina Ghalaibaf'a yönelik şiddete ilişkin konuştuğu gerekçesiyle yargılandığını söyledi. Muhammedi'nin aktardığına göre gözaltına alınan Ghalaibaf, polislerin kendisini taciz ettiğini belirtmişti.

52 yaşındaki Muhammedi, cezaevinden gönderdiği mesajında, bağımsız gazetecilerin ve insan hakları savunucularının katılımıyla kamuoyuna açık bir duruşma yapılması için çağrıda bulundu. Nobel Ödüllü Muhammedi, "Tanıklar, avukatlarıyla birlikte fiziki, zihinsel ve hukuki güvenlik teminatıyla duruşmaya katılabilmeli ve saldırılarını açıkça anlatabilmelidir" dedi. . Avukatı Mustafa Nili, mahkemenin 'İslam Cumhuriyeti’ne karşı propaganda yayma' suçlamalarını görüşmek üzere toplanacağını aktardı.

12 YIL HAPİS, 154 KIRBAÇ, 2 YIL SÜRGÜN...

Nergis Muhammedi, insan haklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. İran yargısınca 'ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda' gibi suçlardan mahkum edilen Muhammedi, son olarak 2019'da benzin fiyatlarının artışı nedeniyle ülke çapında patlak veren protestolar sırasında hayatını kaybeden bir göstericinin anma törenine katılmasının ardından Kasım 2021'de cezaevine gönderilmişti. Ailesinin aktardığına göre, 12 yıl hapis cezasının yanı sıra Muhammedi'nin aleyhindeki suçlamalar 154 kırbaç, 2 yıl sürgün cezalarını da içeriyor.

O tarihten bu yana cezaevinde tutulan Muhammedi, Eylül 2022'de Mahsa Jîna Emini'nin katledilmesi üzerine başlayan protesto gösterilerine de tutulduğu Evin Cezaevi'nden destek açıklamaları yapmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)