İran'dan ABD basınının '7 Ekim' iddiasına yalanlama

ABD basınında çıkan, İran'ın Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından haberdar olduğuna ve Hamas'ın Tahran'dan yardım istediğine işaret eden haberlere ilişkin İran BM Daimi Temsilciliği'nden açıklama geldi.

Abone ol

DUVAR - The Washington Post (WP) gazetesinin Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısı hakkında gizli belgelere dayandırdığı haberi hakkında İran'dan açıklama yapıldı. İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İran'ın saldırının yapılacağından haberdar olduğu ve Hamas'ın İran'ı katılmaya ikna etmeye çalıştığı iddiası hakkında AA'ya konuştu.

Konuya ilişkin soruyu yanıtlayan İran BM Daimi Temsilciliği, WP'nin yanı sıra The New York Times (NYT) gibi ABD basınındaki gazetelerde çıkan haberleri yalanlayarak, "İsrail rejimini yalancı bir suçlu, insan karşıtı bir varlık olarak görüyoruz ve illüzyonlarına inanmıyoruz. Yalanları yayma, zaten sahte olan belgeleri değiştirme ve yanıltıcı psikolojik operasyonlar yürütme konusunda uzun geçmişleri var" ifadeleri kullanıldı.

WP: HAMAS, SALDIRI ÖNCESİ İRAN'DAN MADDİ VE ASKERİ DESTEK İSTEDİ

The Washington Post'un haberinde, Hamas'ın üst düzey liderlerinin planlarına ilişkin elektronik kayıtların ve belgelerin İsrailli yetkililer tarafından ele geçirildiği belirtilmişti. Haberde, Hamas'ın 7 Ekim 2023 öncesi 'daha ölümcül bir saldırı' planladığı öne sürülerek İranlı üst düzey yetkililere 2021'de gönderilen mektuplarla ülkeden maddi ve askeri destek istendiği iddia edilmişti. İran'ın bu mektuplara yanıt verip vermediğinin bilinmediği ifade edilen haberde, İsraillilerin bunu, Hamas'ın Tahranlı 'müttefiklerini Tel Aviv yönetimi ile doğrudan yüzleşmeye çekmeye çalışma çabası' olarak gördüğü belirtilmişti.

Haberde, ismi verilmeyen İsrailli ve Orta Doğulu yetkililerin, İran'ın 7 Ekim 2023'te olanlara 'şaşırdığı' fakat Tahran yönetimi ve Hizbullah'ın, Hamas'ın 'büyük bir saldırıya hazırlandığından haberdar olduğuna' ilişkin iddialarına yer verilmişti. WP'nin haberinde, söz konusu belgelerin 'gerçekliğinin' kesin olarak teyit edilemediği de belirtilmişti.

İSRAİL, GAZZE VE LÜBNAN'A SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

İsrail makamlarının açıklamasına göre, 'Aksa Tufanı' saldırısında İsrail'de 1200 kişi yaşamını yitirdi, 250'yi aşkın kişi kaçırılarak Gazze'de rehin alındı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın günlük olarak güncellediği verilere göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'te bu yana bir yılı aşkın süredir Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ise yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 175 Filistinli hayatını kaybetti, 98 bin 336 kişi yaralandı.

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri karşılıklı saldırılara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 255 kişi öldü, 10 bin 524 kişi yaralandı.

(ANADOLU AJANSI)