İran'dan 'İsrail' açıklaması: ABD, askerlerinin hayatını riske atıyor

ABD'nin İsrail'e THAAD hava savunma sistemi konuşlandıracağı iddiası üzerine konuşan İran Dışişleri Bakanı, "Söz konusu halkımızı ve çıkarlarımızı korumak olduğunda hiçbir kırmızı çizgimiz yok" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin balistik füzeleri engellemek için kullandığı THAAD olarak bilinen Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemleri için İsrail'e asker konuşlandıracağı iddialarının ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Arakçi, ABD'nin İsrail'e olan askeri yardımlarının 1959-2024 döneminde nasıl değiştiğini gösteren bir grafikle birlikte sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, İsrail'e rekor miktarda silah sevk ediyor. Şimdi ise aynı zamanda İsrail'deki füze sistemlerini işletmeleri için konuşlandırarak kendi askerlerinin hayatını riske atıyor" dedi. Bölgede topyekûn bir savaş çıkmaması için son günlerde çok büyük çaba gösterdiklerini söyleyen Arakçi, şöyle konuştu: "Ama söz konusu halkımızı ve çıkarlarımızı korumak olduğunda hiçbir kırmızı çizgimiz olmadığını açıkça söylüyorum."

Ne olmuştu?

ABD'nin ülkede uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için kullanılan THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini İsrail'de konuşlandırdığı haberleri dün İsrail basınına yansımıştı. AA'nın aktardığına göre, İsrail Ordu Radyosu'nun X hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "ABD, İran tehditlerine karşı hazırlık olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail'e konuşlandırdı" ifadeleri kullanılmıştı.

ABD daha önce Mart 2019'da İsrail'de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı. Yeni konuşlandırmanın kalıcı olup olmadığı ve sistemin İsrail'in savunma ağına entegre edilip edilmeyeceği konusu henüz bilinmiyor. Şu anki konuşlandırma, İsrail’in İran’a karşı 'büyük saldırı' hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti.

İsrail’in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli 'Davud’un Sapanı' ve kısa menzilli 'Demir Kubbe' olmak üzere üç hava savunma sistemi bulunuyor ancak bu sistemler, İran’ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)