İran'dan 'İsrail' açıklaması: Haniye suikastının iki sonucu olacak

Dışişleri Bakan Vekili Bakıri, İsrail'in Hamas liderini Tahran'da öldürerek 'İran'ın büyük kırmızı çizgisini aştığını' söyledi. Hamas ise yeni lider seçimi için istişarelere başlandığını duyurdu.

Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da 31 Temmuz gecesi uğradığı suikastta hayatını kaybetmesinin ardından İran'dan konuya ilişkin bir açıklama daha geldi. İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile dün yaptığı görüşmede, İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi Tahran'da hedef alarak İran'a karşı 'büyük kırmızı çizgiyi' aştığını ve ülkesinin Tel Aviv'e 'kesin bir yanıt vereceğini' söyledi.

AA'nın aktardığına göre, İran Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, Dışişleri Bakan Vekili Bakıri'nin, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin telefonda görüştüğü, Haniye'nin İran'ın misafiri olarak Tahran'da bulunduğuna dikkat çeken Bakıri'nin İsrail'in saldırılarının kapsamının Yemen, Lübnan ve Tahran'ı da kapsayan şekilde genişlediğini belirttiği kaydedildi.

BAKIRİ'DEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÖNERİSİ

İsrail'in Haniye'yi Tahran'da hedef alarak İran'ın 'büyük kırmızı çizgisini' aştığını ifade eden Dışişleri Bakan Vekili Bakıri, bu eylemin iki sonucunun olacağını söyledi. Bunlardan birinin 'İran'ın bu suça kesin şekilde yanıt vermesi' diğerinin de 'İsrail'in şeytani eylemleriyle bölgede istikrarı ve güvenliği bozacak eylemlerini artırması olacağını ve buna karşı İslam ülkelerinin sessiz kalmaması gerektiğini' kaydetti.

Bakıri, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar'a İslam ülkeleri arasında olağanüstü toplantı yapılmasını önererek, İslamabad yönetiminden bu teklife destek vermesini ve İsrail'in eylemlerinin devamını önlemek için kapasitesini kullanmasını talep etti.

Pakistanlı bakan ise İsmail Haniye için taziyede bulunurken İran'ın İslam ülkeleri arasında olağanüstü toplantı teklifini memnuniyetle karşıladı. 'Müslüman halkları Siyonist rejimin suçlarına karşı uyandırmanın gerekliliğini' söyleyen Dışişleri Bakanı Dar, Hamas lideri İsmail Haniye'ye Tahran'da suikast düzenlenmesinin 'uluslararası hukukun ve İran'ın egemenliğinin açık bir ihlali' olduğunu kaydetti.

HAMAS: YENİ LİDERİ BELİRLEMEK İÇİN İSTİŞARELERE BAŞLANDI

Hamas da 3 Ağustos Cumartesi günü bir açıklama yaparak suikasta uğrayan Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin yerine geçecek yeni ismi belirlemek için istişarelere başladığını duyurdu. Hamas'tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, hareketin geçen yıllarda birçok liderini kaybetmiş olmasına rağmen kurumsallaşmış yapısı ile hızlıca yeni liderler seçmeyi başardığı ifade edildi. Açıklamada, Haniye suikastının ardından Siyasi Büro ile Şura Konseyi'nin yeni lideri seçmek için hemen istişarelere başladığı kaydedildi.

Haniye'nin sadece Hamas'ın değil Filistin halkı, Arap ve İslam dünyası ile tüm dünyanın kaybı olduğu söylenen açıklamada, dünyanın her yerinden gelen dayanışma görüntülerinin bunun en güzel kanıtı olduğu dile getirildi. Açıklamada, Haniye'nin suikasta uğramasının Hamas'ın ve Filistin direnişinin azim ve kararlılığını artırmaktan başka bir işe yaramayacağı, onun kanının direniş ateşini daha da harlayacağı belirtildi.

Basın ve sosyal medya platformlarında hareketin liderliğine bazı isimlerin atanmasıyla ilgili gündeme gelen haberlerin asılsız olduğu vurgulanan Hamas açıklamasında, istişareler bittiğinde sonucun kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.

HANİYE, KATAR'DA DEFNEDİLDİ

Haniye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı. Haniye'nin cenazesi 2 Ağusto'ta Katar'ın başkenti Doha'da İmam Muhammed bin Abdulvehhab Camisi'nde düzenlenen törenin ardından Doha'nın 15 kilometre kuzeyindeki Lusail kentinde bulunan mezarlığa defnedilmişti. İran ve Hamas, Haniye suikastından İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetimi Hamas liderinin suikastını üstlenen resmi bir açıklama yapmamıştı. İsrail, bundan birkaç saat önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'le birlikte en az yedi kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısını ise üstlenmişti. 

(ANADOLU AJANSI)