İran'dan 'İsrail' açıklaması: Nükleer tesislere saldırı uzak bir ihtimal

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Kemalvendi, İsrail'in nükleer tesislere olası bir 'misilleme' saldırısına ilişkin olarak, "Böyle bir saldırı olsa bile İran'a ciddi bir hasar veremez" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - İran'ın 1 Ekim akşamı İsrail'e düzenlediği füze saldırısına Tel Aviv'in vereceği yanıt merak edilirken, İran'dan İsrail'in ülkedeki nükleer tesislere olası saldırısı hakkında açıklama geldi. İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İsrail'in İran'daki nükleer tesislere saldırısını uzak bir ihtimal olarak gördüklerini söyledi.

AA'nın aktardığına göre, İran'dan yayın yapan Nournews'e konuşan Kemalvendi, İsrail'in olası saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kemalvendi, "Öncelikle böyle bir saldırı olması uzak bir ihtimal. İkincisi, böyle bir saldırı olsa bile İran'a ciddi bir hasar veremez. Hasar meydana gelse bile İran bunu hızlı bir şekilde telafi edebilir "dedi.

'İSRAİL'İN BU TEHDİDİ, ULUSLARARASI TOPLUM TARAFINDAN KINANMALI'

İlgili uluslararası anlaşmalar gereği İsrail'in bu tehdidinin uluslararası toplum tarafından kınanması gerektiğine değinen Kemalvendi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın görevini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Kemalvendi, şunları kaydetti:

"Bu kınamanın sorumlusu da teşkilattır ve İran sözlü ve yazılı olarak teşkilatın tepki göstermesini talep etmiş ancak siyasi çıkarlar ne yazık ki bu tehditler karşısında sessiz kalmaması gerekenleri sessiz bırakmıştır. Bu sessizlik tüm ülkelerin ve kurumun zararınadır ve bu kurumun bu alanda pozisyon alması, ilkelerini öne çıkarması ve uluslararası alanda güvensizliğin hakim olmasına izin vermemesi gerekmektedir."

SAVUNMA BAKANI'NDAN 'THAAD' AÇIKLAMASI: YENİ BİR DURUM DEĞİL

İran, ABD'nin İsrail'e Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma sistemleri (THAAD) ve asker konuşlandırması hakkında da açıklama yaptı. Savunma Bakanı Aziz Nasırzade, bunun yeni bir durum olmadığını, psikolojik savaşın bir parçası olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Nasırzade, Tahran'da düzenlenen kabine toplantısı sonrasında basına yaptığı açıklamada, bu sistemlerin İsrail'de daha önce de konuşlandırıldığına işaret ederek, "THAAD balistik füzelere karşı savunma sistemidir ancak yeni bir konu değil, daha önce de vardı. Biz bu konuyu psikolojik savaş çerçevesinde değerlendiriyoruz ve bu özel bir sorun değil" dedi.

CUMHURBAŞKANI: İSRAİL'E DAHA FAZLA BASKI YAPILMALI

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık da gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldırılarını ve ikili ilişkileri ele aldı. Pezeşkiyan, "Bölge ülkeleri arasındaki dostane ilişkilerin güçlendirilmesi ve işbirliğinin yaygınlaştırılması, bölge sorunlarının çözümüne, ülkelerin kalkınmasına, barış ve refahın desteklenmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

İsrail'in işlediği suçları durdurmak için ona destek veren ülkelere daha fazla baskı yapılması gerektiğini dile getiren Pezeşkiyan, bu konuda İslam ülkelerinin dayanışmasının önemine vurgu yaptı. Pezeşkiyan, "Biz İslam ülkeleri birlik olursak, İsrail, bu tür suçları kolay kolay işlemeye cesaret edemez. Ayrıca ABD ve Batılı ülkeler de ona destek olamazlar" ifadelerini kullandı. Umman Sultanı Bin Tarık ise konuşmasında bazı Batılı ülkelerin İsrail'in işlediği suçlar konusunda çifte standart uyguladığına dikkati çekerek, Batılı ülkelerin İsrail'i desteklemelerinin hiçbir makul açıklaması olmadığını kaydetti.

(ANADOLU AJANSI)