İranlı yetkili doğruladı: 'Fotoğraf, Haniye'nin öldürüldüğü binayı gösteriyor'
Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürüldüğü binayı gösterdiği iddia edildi. ABD basınına konuşan İranlı bir yetkili, iddiayı doğruladı.
DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradığı binayı gösterdiği iddia edilen bir fotoğraf, Telegram kanallarında ve sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşıldı. ABD'nin The New York Times gazetesine konuşan İranlı bir yetkili, fotoğrafı gazeteyle paylaşarak fotoğraftaki binanın Hamas lideri Haniye'nin suikasta uğradığı bina olduğunu söyledi.
FOTOĞRAF, UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE ÖRTÜŞTÜ
Hamas ve İran, 31 Temmuz günü sabaha karşı yaşanan suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün öldüğü saldırıyı üstlenen Tel Aviv yönetimi, Haniye'nin öldüğü saldırının sorumluluğunu üstlenen herhangi resmi bir açıklama yapmadı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün yaptığı bir açıklamada ise Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in 13 Temmuz'da Gazze Şeridi'ndeki bir saldırıda öldürüldüğünü iddia etti.
Haniye'nin ölümüyle ilgili pek çok soru işareti bulunurken, binanın fotoğrafını The New York Times ile paylaşan, kamuoyuna açıklama yapma yetkisi olmadığı için kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkili, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı Telegram kanallarında dolaşan fotoğraftaki binanın, Haniye'nin öldürüldüğü bina olduğunu söyledi.
Buna göre, fotoğraf, Tahran'ın kuzeyinde, Zafaraniyeh bölgesindeki altı katlı bir binayı gösteriyor. Binanın yerinin Haniye'nin ölümüyle ilgili paylaşılan ilk haberlerle tutarlı olduğu ifade edilirken, gazete, fotoğraftaki yapının uydu görüntüleriyle de örtüştüğünü ortaya koydu.
25 TEMMUZ'DA ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLERDE HASAR YOKTU
Öte yandan, fotoğraftaki binanın bir köşesinin hasar gördüğü ve yeşil bir kumaş ile kapalı olduğu görüldü. İlk katın çatısında ise molozların olduğu görüntüye yansıdı. Haniye'ye yönelik saldırıdan altı gün önce, 25 Temmuz tarihinde Maxar Technologies isimli uydu şirketi tarafından aynı bölgede çekilen bir uydu görüntüsünde, binada gözle görülür herhangi bir hasar olmadığı görülüyordu. Buna göre, binanın daha yakın bir zamanda hasar almış olması gerekiyordu. Söz konusu örtünün binaya ne zaman yerleştirildiği ise netlik kazanmadı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)