'İranlılar Türkiye'ye alkol, dans ve özgürlük için geliyor'

The Economist dergisi, İranlı turistlerin Van'a akınını yazdı. Dergi, İranlıların Türkiye'de kendilerini özgür hissettiğini yazıp, "Türkiye İran'a benzemeye başladıkça, İranlılar için çok daha az çekici olacak" dedi.

Abone ol

DUVAR - İngiliz dergisi The Economist, bu haftaki sayısında Türkiye'ye yönelik İranlı turist akınını mercek altına aldı. 'İranlılar çalkantılı Türkiye'ye neden geliyor' başlıklı yazıda, bu soruya kısaca 'bira, dans ve başını kapatma zorunluluğu olmaması' yanıtı verildi. 'Türkiye'de İslamcılığın yükselişte olduğu belirtilen makalede, "Türkiye İran'a benzemeye başladıkça, İranlılar için çok daha az çekici hale gelecek" yorumu yapıldı.

İranlı turistlerin son dönemde Van'a gösterdikleri ilgiyi işleyen dergi, "Bir dizi terör saldırısı, başarısız darbe girişimi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin devam eden kovuşturmaları nedeniyle Türkiye'de turizmin zor günlerden geçtiği" yorumunu yapıp, turist sayısının 2015'te 36 milyon kişiden geçen yıl 25 milyona gerilediğine dikkat çekti. Özellikle Batılıların Türkiye'den 'uzak durduğunu' savunan dergi, İstanbul ve Akdeniz kıyılarındaki birçok otelin tutunabilmek için fiyatlarında büyük indirime gittiğini belirtip ve şöyle devam etti:

"İran sınırına karayoluyla bir saat mesafedeki Van'da durum bundan daha farklı olamazdı. Şehir, 2017'nin ilk dokuz ayında İran'dan rekor sayıda 388 bin ziyaretçi kabul etti. Bu neredeyse, şehrin nüfusuna yakın bir ziyaretçi sayısı. Yerel otel işletmecileri taleple başa çıkamadı. Eylül ayında, hafta içi günü 14 farklı oteli aradıktan sonra, kentteki tek gençlik yurdunda, o da son dakikadaki bir iptal sayesinde yatak bulabildik."

Kentin Ticaret Odası'rdaki bir yetkilinin "Bazen kendi şehrimizde yabancı hissediyoruz" diye şaka yaptığını yazan dergi "Ziyaretçilerin çoğu nakit onmilyonlarca dolar bırakırken, pek kimsenin umrunda değil gibi. Kentte geçenlerde esnafa Farsça kursları başlatıldı. Türkiye Avrupa ve Amerikalı turistleri çekmekte zorlanırken, Ortadoğulu ziyaretçiler yığın yığın geliyor" ifadelerini kullandı.

'RAHATLAMAK İSTİYORLAR'

Economist, İranlı turistlerin Van'a olan ilgisinin nedenlerini ise şöyle sıraladı:

"Bazıları, turistik yerler için geliyor. Bunlara kentin kıyısındaki büyük göl, göldeki bir adaya inşa edilmiş 1100 yıllık bir Ermeni kilisesi ve bölgenin beyaz kürklü, garip göz renkli kedileri de dahil. Bazıları da alışveriş merkezlerini seviyor ve bavullarını İran'dakinden çok daha ucuza alabildikleri pantolonlar ve polo gömleklerle dolduruyor. Ancak çoğu biraz rahatlamak için geliyor. Gece ilerlerken, aralarında yaşlı çiftlerin ve ağır makyajlı, mini etekli kadınların da bulunduğu müşteriler, çoğu sadece İranlılara hizmet veren bodrum gece kulüplerine girip çıkıyorlar. Daha sıcak günlerde parti, göldeki teknelerde sürüyor. Mollaların yönettiği İran'da alkol ve dans yasak. 7 yaşından büyük kızlar başörtüsü takmak zorunda. Büyük çoğunluğu Müslüman ancak anayasası laik olan Türkiye'de böyle yasaklar yok."

Türkiye'de ilk tatilin yapan Bahar adlı bir İranlı kadın turist, dergiye yaptığı açıklamada, kızıyla birlikte başörtüsüz ilk dışarı çıktıklarında biraz kaygılandıklarını söyleyip "Aslında hiç de sorun değilmiş. Burada rahat hissediyoruz" dedi.

'ALKOL LÜKSE DÖNÜŞTÜ'

Economist, "Ancak İran'ı 40 yıl önce alıp götüren İslamcılık Erdoğan'ın Türkiyesi'nde yükselişte" ifadelerini kullanan dergi "Artan tüketici vergileri ve pazarlamaya yönelik kısıtlamalar, alkolü bir lükse dönüştürüyor. İslami eğitimde uzmanlaşmış okullar mantar gibi artıyor. Darwin'e ve evrim teorisine atıflar, müfredattan kaldırıldı" diye yazdı.

'İRANLILAR TÜRKİYE İÇİN KAYGILI'

Yazı şu satırlarla sone eriyor:

"Van sokaklarındaki laik İranlılar, bazen Erdoğan'ın daha sert karşıtları tarafından dile geçirildiği gibi Türkiye'nin bir din devleti olmanın eşiğinde olduğu fikrini reddediyor. Ancak onlar da işaretlerin kaygı verici olduğunu söylüyorlar. Ailesiyle bir restoranda oturan Tebrizli öğretmen Mecid 'İktidardaki anlayış benzer' diyor. Türkiye İran'a benzemeye başladıkça, İranlılar için çok daha az çekici olacak." (Kaynak: BBC Türkçe)