Irkçı saldırı Almanya'da büyük tepkiye neden oldu
Hanau'da gerçekleşen ırkçı saldırı sonrası toplumda büyük tepki uyandı. Siyasetçiler saldırıyı eleştirirken devletin ırkçılıkla mücadelesi henüz toplumun verdiği tepki kadar büyük değil.
KÖLN - Almanya'nın Hessen eyaletinin Hanau kentinde iki nargile bara düzenlenen ırkçı saldırıda, 5'i Türkiye vatandaşı 10 kişi öldürüldü, biri ağır altı kişi yaralandı. Almanya Federal Savcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, saldırılarda ölen dokuz kişinin tamamı göçmen. Federal Başsavcı Peter Frank, saldırganın olası destekçilerinin olup olmadığının, hem Almanya hem de olası yurtdışı bağlantılarının araştırılacağını söyledi.
TÜRKİYE'DEN KÜRTLERE YAPILAN BASKIDAN KAÇTI ALMANYA'DA IRKÇILIĞIN HEDEFİ OLDU
Almanya Federal Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Gükay Akbulut, sosyal medya hesabından, 22 yaşındaki Kürt Ferhat Ünvar'ın da saldırıda vefat ettiğini paylaştı. Akbulut "Kürt kimliği nedeniyle Türkiye'de yaşadığı baskıdan Almanya'ya gelen Ferhat Ünvar Almanya'da ırkçılar tarafından öldürüldü" diye yazdı.
Hanau Kürt Toplum Merkezi, "Irkçılığın son bulması için tüm halkları faşizme karşı durmaya, birlik ve beraberliğe davet ediyoruz" diyerek basın açıklaması yaptı.
FAŞİST PARTİ AFD'DEN NARGİLE KAFELERE KARŞI KAMPANYA
İlginç olan bir başka detayı ise Federal Parlamento Sol Parti Milletvekili Lorenz Gösta Beutin paylaştı. Beutin, faşist popülist parti AfD'nin Hessen eyaletinde nargile kafelere karşı aylardır yürüttüğü kampanyanın afişini paylaştı.
Afişlerden sol üst köşede "Nargile kafede toplu tecavüz . Çok sayıda İranlı ve Suriyeli gözaltına alındı" yazılıyken diğerlerinde nargile kafelerin devlet kontrolüne alınması gerektiği, kriminal yerler olduğu ifade ediliyor.
SALDIRILARDA AfD'NİN PAYI
Son dönemlerde artan ırkçı saldırılarda AfD'nin rolünün büyük olduğu düşünülüyor. Çünkü AfD hem toplumsal kutuplaşmayı arttıran, göçmenleri, Yahudi, Müslüman ve solu hedef alan siyaset yapıyor hem de ırkçılara düşüncelerinin makul görülebileceği hissini veriyor. Bu fikirleri normalleştiriyor.
Saldırıdan sonra eleştirilerin hedefinde olan AfD ise bu eleştirilerden saldırganın akıl sağlığının yerinde olmadığı açıklamalarının arkasına sığınmaya çalıştı.
Partinin Federal Parlamento Milletvekili Alice Weidel Twitter'dan, "Polisin kendi verdiği bilgilere göre saldırgan bir kaç defa 'ruhsal gözetim' talep ettiği halde neden tehlikeli olduğu fark edilmedi? Neden halkı korumak için bir psikiyatri servisine gönderilmedi? Ve zihinsel olarak rahatsız olan bir kişinin yasal olarak silah alması nasıl mümkün olabilir?" diye yazdı.
MEDYAYA ELEŞTİRİ
Sosyal medyada insanlar özellikle kimi medya kuruluşlarının saldırıyı "yabancı düşmanı motifli" diyerek duyurmasına tepki gösterdi. Binlerce kişi mesajlarında öldürülen insanların bu toplumun bir parçası olduğunu, saldırının ırkçı saldırı olduğunu, bunun açıkça ifade edilmesi gerektiğini yazdılar. Almanya'nın ilk devlet kanalı ARD de AfD'li politikacılara mikrofon tuttuğu için eleştirildi.
Almanya'nın en yüksek tirajlı Bild gazetesi de eleştirilerin odağı oldu. Gazetenin yıllarca attığı Müslüman karşıtı, hedef gösterici başlıklar hatırlatıldı.
MERKEL: IRKÇILIK BİR ZEHİRDİR
Almanya Başbakanı Merkel, "Bugün ülkemiz için son derece üzüntü verici bir gün. Bunca vatandaşın korkunç biçimde ölümünden dolayı Hanau'daki insanların hissettiği derin acıyı Almanya'nın tümünde hissediyoruz" dedi. "Irkçılık bir zehirdir, nefret bir zehirdir. Ve bu zehir toplumumuzda mevcut. Sayısı oldukça çok olan cinayetlerin sorumlusu da budur. NSU'nun eylemlerinden (Kassel Bölge Valisi) Walter Lübcke cinayetine, oradan Halle'deki cinayetlere kadar" ifadelerini kullandı.
Federal Hükümet ve tüm devlet kurumlarının ülkedeki "her bir insanın haklarını ve haysiyetini" savunacağını belirten Merkel, "Vatandaşları köken ya da din gözeterek ayırmıyoruz. Almanya'yı bölmeye çalışanlara tüm gücümüz ve kararlılığımızla karşı çıkıyoruz" dedi.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier eylemi terör olarak tanımlayarak 'Hanau'daki terörist şiddet eyleminden dolayı endişe içinde' olduğunu söyledi. "Irkçı nefretin tehdit ettiği tüm insanların yanındayım. Yalnız değilsiniz" diyen Steinmeier "Ülkemizde barış içinde bir arada yaşamı savunmayı bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Hanau’yu ziyaretinde, "Irkçılık zehir. Kafalarda karmaşıklığa neden olarak kötülüğün ortaya çıkmasına neden olan zehir" dedi.
Adalet Bakanı Christine Lambrecht ise "Bugün derin bir yas günü" diye konuştu. Bakan hükümetin saldırıda ölenlerin yakınlarına destek vereceğini belirterek, büyük bir çabayla olayın aydınlatılmaya çalışılacağını ve saldırının arkasında başka kişi ya da kişilerin olup olmadığının da araştırılacağını belirtti.
Sol Parti Eş Genel Başkanı Katja Kipping, "Wir trauern, Yas tutuyoruz, Em xemgîn" in diye yazdı. Hessen eyaletinin başbakan yardımcısı kendisi de göçmen olan Yeşiller partisinden Tarek Al-Wazir, Spiegel'e yaptığı açıklamada, "Bu tür faillerin bir ağ içerisinde radikalleşmesi gerçek bir sorun ama aynı zamanda gerçek ortamlarında, örneğin barda, bir dernekte veya aileleri içerisinde de." Toplumun radikalleşmeye karşı koyması gerektiğini söyleyen Al-Wazir ayrıca faşist popülist parti AfD'yi kast ederek, "Belli politik güçlerin toplumun uyumunu bozarak bu tür saldırganlara ortam hazırladıklarını hesaplamalılar" ifadesini kullandı. Alman politikacıların yanı sıra saldırıyla ilgili dünyadan da tepki geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres saldırıda ölenlerin yakınlarına ve Alman hükümetine başsağlığı dilerken ırkçılıkla daha sert mücadele edilmesini talep etti.
Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Twitter hesaplarından saldırıya karşı tepkilerini dile getirerek, üzüntülerini paylaştı.
70 ŞEHİRDE BİNLERCE KİŞİ IRKÇILIĞA KARŞI SOKAĞA ÇIKTI
Ayrıca Başkent Berlin başta olmak üzere, Hanau, Hamburg, Köln, München, Leipzig, Nürnberg gibi 70'e yakın şehirde binlerce insan meydanlarda saldırıyı kınayarak tepkilerini dile getirdi. Almanya Parlamentosu'nda bayraklar yarıya indirildi.
Berlinale organizatörleri 70. Berlin Uluslararası Film Festivali başlamadan hemen önce açılış galasında bir dakikalık sessizlikle ölenlerin anılacağını duyurdu. Organizatörler, yaptıkları açıklamada "Berlinale hoşgörü, saygı ve misafirperverlik anlamına gelir. Festival şiddet ve ırkçılığa karşı çıkıyor" diye yazdılar.
NSU cinayetleri, Vali Lübcke cinayeti, Temmuz sonunda önce Eritreli bir göçmeni sonrada kendisini öldüren Alman, Ekim'de iki kişinin öldüğü birçok kişinin yaralandığı Halle'deki sinagog saldırısı, günlerdir üst üste camilere gelen tehdit mailleri ve göz göre göre gelen ama devletin ciddiye almadığı ırkçılık. Irkçılığa, faşizme toplumsal tepki çok büyük ancak devletin ırkçılıkla mücadelesi henüz toplumun verdiği tepki kadar büyük değil.