Irkçılara ses çıkarmayan Trump'a tepki yağıyor

ABD, ırkçı grupların bir kişiyi öldürdüğü saldırıyı açıkça kınamayan Başkan Donald Trump'ı konuşuyor. Trump, ırkçılık karşıtlarıyla ırkçılar arasındaki gerilimden sonra yaptığı açıklama nedeniyle kendi partisi tarafından da topa tutuldu.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı grupların şiddetini ve bir kişinin hayatını kaybetmesini kınamadığı için hedef tahtasında. Açıklamasında 'tüm tarafların' şiddetini kınayan ve ırkçı gruplardan söz etmeyen Trump'a Amerikan siyasetinden ve sosyal medyadan tepki yağıyor. Trump, Charlottesville kentinde ırkçılık karşıtı grupların gösterisine bir aracın hızla dalması sonucu bir kişinin öldürülmesi sonrası yaptığı açıklamada, birlik olma çağrısında bulunup 'birçok tarafın ortaya koyduğu nefret, bağnazlık ve şiddeti' kınadığını belirtti ancak şiddete ilk başvuran aşırı sağcıları açıkça eleştirmedi.

ABD Başkanı'nın bu sözleri, Demokratlar kadar kendi partisi Cumhuriyetçilerden de tepki çekti. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio "Başkanın Charlottesville'de yaşanan olayların adını koyması, yani beyazların üstünlüğünü savunanların düzenlediği bir terör saldırısı olduğunu söylemesi çok önemli" dedi. Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner da, "Sayın Başkan, kötüye kötü diyebilmeliyiz. Bunlar beyaz ırkçılardı ve yaşanan da, iç terördü" tepkisini gösterdi. Erkek kardeşini İkinci Dünya Savaşı'nda kaybeden Orrin Hatch ise "Kardeşim, Nazi fikirlerine kendi evinde karşı konulmasın diye Hitler'le savaşırken ölmedi" dedi.

Demokrat Parti'den bir dizi siyasetçi de, Trump'a beyazların üstünlüğünü savunan aşırı sağcıları açıkça kınama çağrısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

ABD'yi ayağa kaldıran olaylar cuma akşamı, ırkçı gruplar tarafından düzenlenen bir eylemle ateşlendi. Amerikan İç Savaşı'nda ayrılıkçıların komutanı general Robert E. Lee'nin heykelinin kaldırılmasına karşı gösteri düzenleyen ırkçıların eylemleri dün de devam etti; ırkçılık karşıtı gruplar da tepki olarak sokağa indi. Tarafların arasındaki gerilim polis müdahalesiyle engellenemezken, dün ırkçılık karşıtı göstericilerin içine hızla dalan bir araç bir kişinin ölümüne, 19 kişinin yaralanmasına yol açtı. FBI, ırkçılık karşıtı gösteriye araçla yapılan saldırı hakkında soruşturma başlattı. Şu an için 20 yaşındaki bir şüpheli tutuklu. (Dış Haberler)