‘İş hayatı ve sosyal medya stresi kalp sağlığımızı etkiliyor’

İş hayatı ve sosyal medyanın birey üzerinde ciddi bir stres kaynağı oluşturduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Ziya Köseoğlu, 3 yılda bir kalp sağlığı kontrolü yapılmasını önerdi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Ziya Köseoğlu, 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nün kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmeyi ve bu konuda alınabilecek önlemlerin toplum tarafından bilinmesinin amaçlandığını belirtti.

Köseoğlu, “Böylece anne karnında 6-7 haftalıkken çalışmaya başlayan ve tüm bir yaşam boyunca canlı kalmamızı sağlayan en kıymetli organlarımızdan birini nasıl koruyabileceğimiz hakkında farkındalığı amaç edinir. Çünkü dünyada ve Türkiye’de ölümlerin en sık nedeni kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır” diye belirtti.

Şüphesiz ki kalp sağlığını korumak için en çok yapılması önerilen çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri olduğunu hatırlatan Köseoğlu, “Bunlar arasında düzenli egzersiz; sağlıklı bir beslenme, tütün ve madde kullanımından uzak durma, stressiz bir yaşam, kilo kontrolü sıralanabilir.” dedi.

İş hayatı ve sosyal medyanın birey üzerinde ciddi bir stres kaynağı oluşturduğunu hatırlatan Köseoğlu, “Öncelikle stresin kaynağının ne olduğu bulunmalı ve mümkünse bu kaynaktan uzaklaşılmalıdır. Eğer ki bu yapılamıyorsa; spor veya çeşitli hobilerle stresin vücudumuzda meydana getirdiği zararlı artıklar temizlenmeye çalışılmalıdır. Yürüyüş, arkadaş ve aile ile geçirilen kaliteli zamanlar, düzenli uyku, müzik veya resim gibi sevilen bir hobiyi yapma stresin azalmasına yardımcı olacaktır” diye belirtti.

Uzm. Dr. Ziya Köseoğlu, kalp kontrolleri için sıklığın yaşa, cinsiyete, aile geçmişine ve kalp hastalığı olan kişilere göre değişebilmekle beraber; sağlıklı ve genç bireylerde 3 yılda bir kalp sağlığı kontrolünden bahsedilebileceğini söyledi.