İş Kur: KHK'liyseniz şartları sağlamanız yetmez

İş Kur'a başvuran ve başvurusu kabul edilen birçok KHK'liye kurum, “Artık gelmeyin. Çünkü KHK'lisiniz” diyor. Haklarında herhangi bir hüküm olmayan KHK'liler bu duruma tepki gösterirken HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun başvurusu sonucu gerçek ortaya çıktı. İş Kur Gergerlioğlu'na verdiği yanıtta uygulamaya gerekçe olarak, “Kişilerin tüm mevzuat şartlarını sağlaması yetmez” dedi.

Abone ol

DUVAR - 701 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden ihraç edilen Erkan Özdemir geçen Mayıs ayında İş Kur Adana İl Müdürlüğü üzerinden Sasa Fabrikası’nda işe girmek için başvurdu. Başvurunun ardından Özdemir, İş Kur'un İş Başı Eğitimi kapsamında iki hafta fabrikada da çalıştı. Ancak iki hafta sonunda İş Kur, Özdemir'i arayarak, “İşinizi sonlandırdık” dedi. Kararın nedenini araştıran Özdemir'e ise 'KHK'li olduğu' gerekçesi sunuldu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Özdemir'in yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvuran Gergerlioğlu'na İş Kur'dan yanıt geldi.

'MEVZUAT ŞARTLARINI YERİNE GETİRMESİ YETMEZ'

İş Kur, konuyla ilgili verdiği yanıtta, bir kişi ilgili mevzuattaki bütün şartları yerine getirse bile bunun işe alınması için yeterli olmadığını savundu. İş Kur, “İl müdürlükleri tarafından kişilerin istihdam edilebilirliklerine ilişkin olarak değerlendirme yapılarak karar verilmekte" dedi.

15 Temmuz darbe girişimini işaret eden İş Kur, şöyle devam etti: “Ülkemizde yaşanan ve neticesi itibariyle ağır sonuçlar doğuran 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal döneminde kurumumuzca bakanlık makamının takdirleri ile uygulamaya konulan ve bu hususa ilişkin genelgede değişiklik yapıldı.”

DEĞİŞİKLİKTE NE DENİYOR?

İş Kur bu değişiklik için de şöyle dedi: “2013/1 Sayılı Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge (2016/5) ile Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesinde değişiklik yapıldı. Genel müdürlük veya il müdürlüğü ya da yetki devri yapılan hizmet merkezi, kurs veya programın amacına aykırı işlem yapılması, işveren veya katılımcı hakkında ilgili makamlardan alınan bilgiler neticesinde kamu güvenliği ve milli güvenlik açıdan sorun tespit edilmesi, kurs veya programa devam ettirilmesinin kamu kaynaklarının etkin ve yararlı kullanılmasına engel durumlar oluşturduğunun tespiti, ödenek yetersizliği vb. nedenlerle sözleşme veya protokolü gerekçesi yazılı olarak yükleniciye bildirerek feshetme yetkisine sahiptir.”

İş Kur, bu genelgeye dayanarak şöyle devam etti: “Görülebileceği üzere kurs veya programa katılmak isteyen kişilere ilişkin olarak il müdürlüklerimiz tarafından yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde hakkında kamu güvenliği ve milli güvenlik açısından sorun olduğu değerlendirilen kişilerin sözleşmelerinin feshedilmesi gerektiğinden kişinin kurs veya programa alınmaması gerekmekte.”

İş Kur verdiği yanıtta ayrıca bir kişinin tüm şartları sağlaması halinde ya da bu kişi veya kişilerin kursa kaydının olması durumunda sözleşmesinin derhal feshedileceğinin altını çizdi.

SERACILIK KURSU DA ENGELLENMİŞTİ

İş Kur'a başvuran ve başvurusu kabul edilen birçok KHK'linin sözleşmesi feshedilmeye devam edilirken daha önce de Dersim'de seracılık kursuna başvuran ve başvurusu kabul edilen Nebi Toylak için benzer bir karar verilmişti. Haklarında herhangi bir mahkeme kararı olmayan, sadece KHK ile kamu görevinden ihraç edilen kişiler yaşanan bu duruma tepki gösterirken karar yetkisinin il müdürlüklerinde olmasının 'kayırmacı' bir yaklaşım doğurduğunu söylüyor.