İşçi Partisi lideri Keir Starmer, resmen İngiltere Başbakanı

Rishi Sunak'ın istifasının ardından, partisi seçimi kazanan Keir Starmer, Buckingham Sarayı'nda Kral 3'üncü Charles tarafından resmi olarak hükümeti kurmaya ve başbakan olmaya davet edildi.

Abone ol

DUVAR - Rishi Sunak, partisinin dün yapılan erken genel seçimlerde aldığı yenilginin ardından bugün Downing Sokağı 10 Numara'daki Başbakanlık Ofisi önünde basın toplantısı düzenledi. Sunak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugün Kral 3'üncü Charles ile görüşerek resmi olarak İngiltere Başbakanlığı görevinden istifa edeceğini, Muhafazakar Parti liderliği görevinden de ayrılacağını bildirdi. Sunak, bu açıklamanın ardından Kral 3'üncü Charles ile görüşerek istifasını iletti. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, bu görüşmenin ardından Kral ile bir araya gelerek resmen İngiltere Başbakanı oldu ve hükümet kurma görevini aldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rishi Sunak, Kral 3'üncü Charles ile görüşmeden önce Başbakanlık konutu önünde yaptığı basın açıklamasında, "Bu işe her şeyimi verdim; ancak sizler Birleşik Krallık hükümetinin değişmesi gerektiği yönünde net bir mesaj verdiğiniz. Ve sizin hükmünüz önemli olan tek hükümdür" ifadelerini kullandı. "Öfkenizi, hayal kırıklığınızı duydum; bu kaybın sorumluluğunu alıyorum" diyen Sunak, 'yorulmak bilmeksizin çalışan tüm Muhafazakar adaylara ve kampanya çalışanlarına' hitap ederek bu çabaların hak ettiği sonuçların alınamamasından ötürü özür diledi.

HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ STARMER'E VERİLDİ

Sunak, ardından Kral 3'üncü Charles'a istifasını verdi ve eşi Akshata Murty ile Buckingham Sarayı'ndan ayrıldı. Sonrasında, Keir Starmer, Kral 3'üncü Charles ile görüşmek üzere eşiyle birlikte Buckingham Sarayı'na ulaştı. Starmer, Kral tarafından resmi olarak hükümeti kurmaya ve Başbakan olmaya davet edildi. Starmer bundan sonra Başbakanlık konutu önünde konuşma yaptı. Starmer, konuşmasında, Britanya'nın kimliğini yeniden keşfetmesi gerektiğini ve daha büyük bir 'reset'e ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Starmer, konuşmasında, "Şurası eminim ki herkes için açık: Ülkemizin daha büyük bir sıfırlanmaya, kim olduğunu yeniden keşfetmeye ihtiyacı var; çünkü tarihin fırtınaları ne kadar güçlü olursa olsun, ulusumuzun en büyük güçlerinden biri daha sakin sulara doğru gidebilme yetimiz" dedi. Starmer, seçmenler de seslenerek, 'ister partisine oy vermiş olsunlar ister olmasınlar, hükümetinin özellikle İşçi Partisi'ne oy vermeyenlere de hizmet edeceğini' söyledi. 'Eylemleriyle insanların siyasete olan güvenini yeniden tesis etme' ihtiyacına da dikkat çeken Starmer, "Değişim çalışmasının hemen başlayacağına şüphe yok" dedi.

MUHAFAZAKAR PARTİ'NİN 14 YILLIK İKTİDARI SONA ERDİ

İngiltere'de 4 Temmuz Perşembe günü yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi, yaklaşık yüzde 34'lük oyla 650 sandalyeli parlamentoya 412 milletvekili sokarak 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarını bitirdi. Henüz kesinleşmemiş resmi sonuçlara göre, 2019 yılındaki seçimde mecliste 202 sandalye kazanan İşçi Partisi, dünkü seçim sonucunda 412 sandalye elde etti. Muhafazakar Parti'nin milletvekili sayısı ise 365'ten 120'ye geriledi.

İşçi Partisi oyların yüzde 33,8'ini, Muhafazakar Parti ise yüzde 23,7'sini aldı. Bu iki partiyi yüzde 12,2 oyla Liberal Demokrat Parti izledi. Liberal Demokratlar 71 milletvekili kazandı.

İskoçya'nın bağımsızlığını savunan İskoçya Ulusal Partisi'nin milletvekili sayısı 48'den 9'a düştü. Kuzey İrlanda'nın İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesini savunan Sinn Fein ise 2019 yılındaki seçimin ardından yine yedi milletvekilini meclise gönderme hakkı elde etti. Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'ın parçası olmasını savunan partiler yedi, bölgeyle ilgili tutumu nötr olan Alliance Partisi ise bir milletvekili kazandı. Henüz tamamı kesinleşmemiş sonuçlara göre, faşist Reform UK Partisi dört milletvekili kazandı. Daha önce yedi kere seçime giren partinin lideri Nigel Farage, sekizinci seçiminde meclise girmeyi hak etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)