İşçiler 1 Mayıs'ı nasıl tartışıyor?

İşçiler ve emek platformları 1 Mayıs hazırlıklarına başladı. Hazırlık toplantılarının gündeminde zamlar ve yoksulluk vardı.

Abone ol

DUVAR - Emek platformları, enflasyon, zamlar, yoksullaşma ve savaş gündemli bir dünyada 1 Mayıs hazırlıklarına başladılar. Evrensel yazarı İhsan Çaralan "1 Mayıs’a doğru giderken işçiler ‘nasıl bir 1 Mayıs’ı tartışıyor?" başlıklı yazısında, Nisan ayı boyunca sürecek hazırlık toplantılarının gündemini yazdı. 1 Mayıs'ı belli bir güne ve alana sıkıştırma anlayışının değiştiğine dikkat çekti: "Tersine ülkemizde 1 Mayıslar, nisan ayı boyunca '1 Mayıs kutlamalarına hazırlık' adı altında çeşitli toplantılarla sürerken, nisanın son haftasında yerelde, işyerinde, sanayi havzalarında, emekçi semtlerinde yapılan kutlamaların arkasından kent meydanlarına varan kutlamalar olarak gerçekleşmektedir."

Çaralan, pazar günü üç işçi merkezinde yapılan toplantıların gündemini ve 1 Mayıs hazırlıklarını şöyle anlattı: 

Pazar günü üç işçi merkezinde üç önemli toplantı vardı.

Bu toplantılardan;

Birincisi İstanbul’da; çeşitli iş yerlerinden temsilciler, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformunun (İİSŞP) çağrısıyla bir araya gelerek, son haftalardaki yaygın eylemlerden hangi sonuçları çıkardıkları ve bugünkü koşullarda 1 Mayıs’ı nasıl kutlamaları gerektiğini tartıştıkları,

İkinci toplantı Gebze’de; Emek Partisinin girişimiyle düzenlenen çeşitli işletmelerden mücadelenin önünde yer alan işçilerin katılıp, son haftalardaki eylemleri değerlendirip, çıkardıkları sonuçlar üstünden bilgi alışverişi yaptıkları ve 1 Mayıs’ı konuştukları,

Üçüncü toplantı ise, İzmir Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Gündoğdu Meydanı’nda, fiilen mitinge dönüşen basın açıklamasında ileri işçiler ve kamu emekçileri ile mücadeleci sendikacıların 1 Mayıs’a giderken taleplerini haykırdıkları toplantılardı.

Söz konusu olan 1 Mayıs hazırlıkları olunca bu üç toplantıya, DİSK’in Hayat Pahalı Emek Ucuz” “Bu Böyle Gitmez” kampanyası kapsamında, 28 Mart’ta Eskişehir, 1 Nisan’da da Bursa’da yaptığı Temsilciler Kurulu toplantılarını da eklemek gerekir. Çünkü, bu toplantılarda da son haftalardaki işçi eylemleri değerlendirilirken 1 Mayıs’ın nasıl ve hangi taleplerin öne çıkarılarak kutlanacağı da tartışılmaktadır. Ki, DİSK’in bu toplantıları diğer sanayi kentlerinde de yapacağı belirtiliyor.

EMEKÇİLERİN SORUNLARINI VE ÇÖZÜMLERİNİ KONUŞTUĞU TOPLANTILARI ÇOĞALTMAK

Son eylemlerin işçiler ve mücadeleci sendikacıların daha bir öz güvenli konuşmasını getirdiği yukarıda sözünü ettiğimiz toplantılarda konuşan işçiler ve mücadeleci sendikacıların konuşmalarından anlaşılmaktadır. Dahası, işçilerin sorunlarını tartışması, bu sorunların çözümü için yeteneklerini ve deneyimlerini birleştirmeleri, bu amaçla ortak mücadele için amaç ve söz birliği etmek için bir araya gelip tartışmaları, kuşkusuz ki, çok önemliydi.

Bu yüzden de yukarıda sözünü ettiğimiz iki toplantı, işçilerin sorunlarını tartışması, bunlara çözüm aramak için bir araya gelmiş olmaları özel olarak da ayrıca anlam taşımaktadır.

Yine İzmir’de Emek ve Demokrasi Platformunun işçiler, kamu emekçileri ve yerel sendikacılarla alanlara çıkarak,1 Mayıs’a giderken taleplerini yenileyerek yüksek sesle, ülkedeki tüm işçiler ve emekçilere ortak mücadele çağrısına dönüştürmüş olmaları, diğer iki toplantının devamı niteliğindedir. Ki, Aslında Gündoğdu Meydanı’na çıkarak 1 Mayıs’a doğru taleplerini sıralayan işçi ve emekçiler sadece İzmirlilere değil, tüm Türkiye’nin işçi ve emekçilerine, “1 Mayıs’ta bu talepleri etrafında birleşip sesimizi daha da güçlü çıkaralım” demektedirler. Ki, yakından bakıldığında Gündoğdu Meydanı’ndaki konuşmaları ve atılan sloganları salonlarda yapılan tartışmaların alana yansımış hali olarak gördüğümüz ölçüde doğru anlamış oluruz. Salonlarda konuşulan ve sahadaki konuşma ve sloganlardan anlaşılmaktadır ki, bu toplantıların sadece İstanbul, Gebze ve İzmir’le sınırlı kalmaması gerektiği apaçıktır. Bu yüzden de bütün sanayi bölgelerinde, hizmet alanlarında emekçilerin bir araya gelerek deneyimlerini paylaştıkları, taleplerini elde etmek için nasıl bir mücadele yürütmek istedikleri konusunda fikir birliğine vardıkları, 1 Mayıs’ta hangi taleplerin öne çıkaracaklarını tartıştıkları toplantılar her vesile ile her imkân kullanılarak yapılması gerek toplantılardır.

Elbette ki, salonları ve meydanları kullanarak!

1 MAYIS’I ANLAM VE ÖNEMİNE UYGUN OLARAK KUTLAMAK İÇİN

1 Mayıs kutlamaları artık uzunca bir zamandan beri bir alana sıkıştırılmış gösterici bir anlayışla ya da kent meydanlarına ve sadece 1 Mayıs günüyle sınırlandırılmış eylemlerle kutlanmıyor.

Tersine ülkemizde 1 Mayıslar, nisan ayı boyunca “1 Mayıs kutlamalarına hazırlık” adı altında çeşitli toplantılarla sürerken, nisanın son haftasında yerelde, işyerinde, sanayi havzalarında, emekçi semtlerinde yapılan kutlamaların arkasından kent meydanlarına varan kutlamalar olarak gerçekleşmektedir.

Nitekim İİŞSP’nin toplantısında değerlendirme yapan işçiler, kutlamaların işyerlerinden başlaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Hele de bu yıl 1 Mayıs’ın Şeker Bayramı arifesine geleceği de dikkate alındığında, alanlara güçlü bir biçimde çıkabilmek için de işyerinde, yapılacak kutlamaları da kapsayacak eylem ve etkinliklerin, geçen yıllara göre bile daha önem kazanacağı da besbellidir.

‘SAVAŞA HAYIR’ DENİLECEK: ‘NATO’DAN ÇIKILMASI’ DA 1 MAYIS TALEPLERİ ARASINDA!

Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla pazar günü alanlara çıkan işçiler, kamu emekçileri, çeşitli mesleklerden emekçiler, 1 Mayıs’a doğru gidilen günlerde öne çıkaracakları ortak talepleri Gündoğdu Meydanı’ndan ilan ettiler.

Bu talepler; “Zamların geri alınması”, “Adil bir vergi düzeni”, “Başlıca tüketim mallarındaki ÖTV ve KDV’nin kaldırılması”, ”İnsanca yaşanacak bir ücret ve maaş (ek zam talebi)”,  “Herkese güvenceli istihdam. İşten atmaların yasaklanması”, “Sendika ve grev hakkının önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılması”…gibi, son aylarda hemen her işçi, emekçi toplantısında dile getirilen taleplerdir. Ancak, Batılı emperyalistlerle Rusya emperyalizmi arasındaki paylaşım mücadelesinin alanı haline getirilen Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak da İzmir Emek ve Demokrasi Platformu; “Savaşa Hayır”, diyerek “NATO’dan çıkılması, Türkiye’deki NATO ve ABD üslerinin kapatılması”… gibi talepleri de işçi sınıfı enternasyonalizmi ve barış içinde bir kardeşlik dünyası değerlerinin doğrultusunda 2022 1 Mayıs’ının talepleri olarak ilan ettiğini duyurdu. Ki, savaşla ilgili talepler hem İİSŞP’nin İstanbul toplantısında hem de Gebze’deki Emek Partisinin çağrısıyla yapılan toplantıda “Savaşa hayır” ve “NATO’dan çıkılsın”, “Savaşa ve silaha değil halk için bütçe” talepleri de özenle dile getirildi.

Bu yüzden 2022 1 Mayıs’ı;

”Zamlara, yoksulluğa ve Savaşa Karşı Birlik Dayanışma ve Mücadele”,
“Sömürüye ve savaşa karşı Yaşasın 1 Mayıs” denilerek kutlanacak!

KAYNAK