İşçilerden eylem: Kıdem tazminatı son kale

Hükümetin, kıdem tazminatını yıllık 30 günden 19 güne düşürerek, fona devretme girişimine tepkiler sürüyor. Türk-İş İstanbul Bölge Temsilciliği ve sendikalar, İstanbul'da yaptıkları yürüyüşle, kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Abone ol

DUVAR - Hükümet, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile kıdem tazminatının temelini oluşturan konuları ortadan kaldırmak istiyor. Kıdem tazminatının işçilerin yıllardır döktüğü alın terinin karşılığı olduğunu belirten sendikalar ise getirilmek istenen yeni düzenlemeye karşı çıkıyor.

İşçiler bugün de kazanılmış hakları için İstanbul Şirinevler'de basın açıklaması yaparak, bildiri dağıttı. Türk-İş İstanbul Bölge Temsilciliği'nin yanısıra TÜMTİS, Deriteks gibi sendikaların katıldığı eylemde, kıdem tazminatının işçilerin ve çocuklarının geleceği olduğu belirtildi.

Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, eylemde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Kıdem tazminatı, yıllardır döktüğün alın terinin, işyerine verdiği ömrün karşılığıdır. Kıdem tazminatı işçinin kazanılmış hakkı, işverenin işçisine borcudur. İşçinin ve ailesinin güvencesidir. Kıdem tazminatı işçinin kızının gelinliği, oğlunun damatlığı, gelecek günlerin güvencesidir. Kıdem tazminatı çalışma hayatının temelidir. Ortadan kalkarsa İş Kanunu'nun birçok maddesi anlamını ve işlevini kaybedecektir. Kıdem tazminatı işçinin kırmızı çizgisi, son kalesidir.

Gündeme getirilen Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası (TES), işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracaktır. İşçi, giydirilmiş brüt ücretinin yüzde 8,33'ünü kıdem tazminatı olarak alırken, önerilen model ile işçi 60 yaşında biriken parasının sadece yüzde 25'ini alabilecektir. Geri kalan parası 15 yılda aylık olarak emekli maaşına ilave edilecektir. Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde maruz kaldığı ağır çalışma şartlarının, düşük ücretinin, ailesi ile birlikte yaşadığı yoksulluğun, yıpranmasının karşılığıdır. İşverenin emanetine bırakılan ücretinin sonradan kendisine ödenmesidir.

İş sözleşmesi feshine karşı korumadır. İşçinin güvencesidir. Kıdem tazminatı, işçilerin örgütlü gücüyle, birlikte kararlı duruşları ve mücadelesiyle bugünlere gelmiştir."

(EKONOMİ SERVİSİ)